Mälardalens högskola satsar på rymdteknik

Smarta robotar bygger moduler åt astronauter och sonderar terrängen för bästa landningsförutsättningar. Mälardalens högskola skapar AI-teknik som gör det enklare för rymdresenärer att vistas på månen.

Fredrik Bruhn arbetar med robotteknik och automatisering på Mälardalens högskola.

Fredrik Bruhn arbetar med robotteknik och automatisering på Mälardalens högskola.

Foto:

Sörmland2019-07-19 13:20

– Det handlar om rymdteknik som skapar bästa förutsättningar för människan. Många av framtidens system lär sig att göra jordobservationer, vad är bra jordbruk och hur kommer framtidens väder att se ut? Systemen resonerar utifrån vad du vill att de ska göra, säger Fredrik Bruhn, professor i robotik på Mälardalens högskola.

Mälardalens högskola satsar på rymdteknik och utformar självlärande robotar som kan arbeta på månen där väderförhållandena är tuffa. Robotarna hjälper astronauter med att analysera data och bygga moduler. En stor utmaning med att arbeta i rymden är den starka strålning som kommer från solen. Den går rakt in i de tekniska systemen och kan lätt orsaka kortslutningar. – En dator i rymden är mer känslig och den beter sig inte som på jorden. Jag skulle beskriva den som en blinkande julgran. Vi har utformat säkra och enkla system som tål den typen av förutsättningar.

Med hjälp av den teknologi som Mälardalens högskola byggt kan robotar i rymden arbeta med enkla dataprogram som Word och Google-tjänster. Idag är rymdtekniken otymplig och ytterst lite av insamlad data kan skickas till jorden. – Med vår teknologi kan de automatiserade robotarna träna sig själva och kan omgående skicka data till jorden. Med vår hjälp skapas helt nya möjligheter för utforskande av rymden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om