Den blivande mamman, boende i norra Sörmland, kommer in till förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset i början av 2022 för en planerad igångsättning.
Hon är i graviditetsvecka 39+, och hade haft långvarig fostervattenavgång. Därför hade rutinbeslutet om att sätta igång förlossningen tagits, och allt går som det ska till en början. Kvinnan behandlas med antibiotika eftersom långvarig fostervattenavgång alltid bedöms föra med sig infektionsrisker.
Förlossningen kommer igång, men det går långsamt och fostrets syresättning påverkas flera gånger innan åtgärder sätts in och värdena stabiliseras.
Men så får kvinnan feber med tecken på infektion, som också det påverkar barnet, och personalen diskuterar om det ska bli nödvändigt med kejsarsnitt. Beslutet tas två timmar senare.
Barnet föds och mår till en början bra. Men så blir läget snabbt sämre, barnet behöver neonatal intensivvård och flyttas en tid till specialistsjukhus i ett annat län.
I dag har mor och barn återhämtat sig, men det är för tidigt att säga om barnet får några framtida men av förlossningen.
– Långtidshälsoeffekter på barnet kan inte bedömas ännu och slutgiltigt bedömbart är det först när barnet blir äldre, konstaterar chefsläkare Marie Bennermo, som anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Maria.
Brister i kommunikationen anges efter sjukhusets egen utredning som en orsak till det inträffade.