Mälarsjukhuset söker deltagare till covid-vaccinstudie

Hur skiljer sig det skydd vaccinet ger för den som haft covid och den som inte varit sjuk före vaccinationen? Det ska Mälarsjukhusets studie ge svar på och du kan delta.

"Alla har vi fullt upp med pandemin, men så fort tid finns jobbar vi med vaccinstudien, och vi slås av hur generöst folk vill ta sig tid till att delta och fylla kunskapsluckor", säger läkarkollegorna Markus Kalén och Jesper Sterne på infektionskliniken, Mälarsjukhuset.

"Alla har vi fullt upp med pandemin, men så fort tid finns jobbar vi med vaccinstudien, och vi slås av hur generöst folk vill ta sig tid till att delta och fylla kunskapsluckor", säger läkarkollegorna Markus Kalén och Jesper Sterne på infektionskliniken, Mälarsjukhuset.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2021-06-03 06:45

En renodlat akademisk studie kring immunförsvar och covidvaccin, i ett samarbete med regionerna Örebro, Värmland och Västerbotten.

Så beskriver överläkare Markus Kalén på infektionskliniken på Mälarsjukhuset den vaccinstudie han leder för Region Sörmlands räkning.

– Vi vill undersöka hur människor svarar immunologiskt på vaccinet om man haft covid jämför med om man inte varit sjuk. Vi vet ju att vaccinerna är effektiva mot viruset, men hur långt blir skyddet för den som haft sjukdomen och hur långt blir det om man varit covidfri till första vaccinsprutan?

– Man diskuterar ju i dag om en dos kanske kan räcka för att ge ett fullgott skydd till dem som redan haft sjukdomen. Vi hoppas att vår studie kan vara ett litet bidrag till kunskapsläget när myndigheter ska bestämma strategier för framtida vaccinprogram. Om vi inte behöver ge samma antal doser till alla sparar vi vaccin.

undefined
På Mälarsjukhusets infektionsklinik pågår en vaccinstudie som förhoppnigsvis ska kunna bidra till ökade kunskaper när vaccinprogram i framtiden ska planeras.

Studien har dragit igång, än så länge med ett 60-tal deltagare. Men upp till 200 får plats. Är du över 18 år och vill delta går det bra att anmäla intresse, oavsett om du haft covid eller inte. Enda kravet är att du inte har fått något vaccin än. Och att du kan tänka dig att gå till infektionskliniken och lämna blodprov några gånger under ett antal år.

– Vi vill gärna ha deltagare i skilda åldrar, även om de flesta som nu väntar på sin första dos vaccin är yngre. Men vi hann få med ett antal 60 plus när vi började. Vi annonserar, och har dessutom två forskningssköterskor som är duktiga på att hitta människor via sina kontaktnät. Jag är positivt överraskad hur många som generöst vill ta sig tid till att delta och fylla kunskapsluckor kring sjukdomen.

Under första besöket görs en liten kort intervju.

undefined
Läkarna Markus Kalén och Jesper Sterne berättar om infektionsklinikens pågående vaccinstudie, och konstaterar att kliniken har en väl fungerande, och en fin tradition av, studieverksamhet.

– Sen tar vi blodprov innan första vaccinationsdosen och följer sen upp med ett antal prover; tre och sex månader efter dos 2, och därefter får man komma till oss årligen i fyra år och lämna blodprov. Framför allt är det mängden antikroppar mot viruset vi mäter. Innan vaccination kan vi upptäcka om personen haft en dittills oupptäckt covidinfektion, förklarar Markus Kalén.

– Och efteråt kan vi med känsliga metoder fortsätta att mäta halterna i blodet, och i detalj studera hur immunförsvaret påverkas. Hur ser antikroppsmängden ut efter ett år? Det är sånt vi har för lite vetskap om än så länge.

Intresserad? Ring 016 – 10 35 65.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!