Kvalitetssäkrad hjärtsjukvård – om patienten är i tid

Det börjar bli en vana att sörmländsk hjärtsjukvård tillhör Sverigetoppen. Men det goda resultatet kräver ständigt förbättringsarbete om oddsen för överlevnad efter hjärtinfarkt ska förbättras.

I Sörmland står hjärtteamen redo att göra allt för att du ska överleva en hjärtinfarkt. På Mälarsjukhuset jobbar bland andra överläkarna Stefan Pettersson och Mohamed Alharis Radawe, undersköterskan Gunilla Karlsson, vårdenhetschef Kerstin Giocondi och sjuksköterskan Jessica Kvarmo.

I Sörmland står hjärtteamen redo att göra allt för att du ska överleva en hjärtinfarkt. På Mälarsjukhuset jobbar bland andra överläkarna Stefan Pettersson och Mohamed Alharis Radawe, undersköterskan Gunilla Karlsson, vårdenhetschef Kerstin Giocondi och sjuksköterskan Jessica Kvarmo.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2022-03-20 14:01

– Jag önskar att en hjärtinfarkt gjorde lika ont som ett njurstensanfall. Då skulle folk inte gå hemma och negligera bröstsmärtorna.

Överläkare Stefan Pettersson är sektionsansvarig för Mälarsjukhusets hjärtintensivavdelning. Han säger att även om det inte är nödvändigt att uppsöka sjukvård vid minsta känning från hjärttrakten är risken stor att människor i stället väntar för länge. Man går runt med lite känningar medan kranskärlet stängs igen av blodproppen, och den massiv hjärtinfarkten är ett faktum.

– En bra regel är att avvakta upp till 15 minuter. Kvarstår smärtan efter en kvart, ring 112. Och får du bröstsmärtor samtidigt som du till exempel blir illamående och kallsvettig, ring direkt.

Hälften av alla hjärtinfarkter kommer som en blixt från klar himmel, utan de föregående episoder av kärlkramp som hade besvärat fyrabarnspappan Omar Salhani.

undefined
"Geografin är emot oss i Sörmland, det går väldigt många ambulanstransporter längs det inte helt optimala vägnätet mellan sjukhusen" konstaterar överläkare Stefan Pettersson på Mälarsjukhuset, som sedan 2012 tar emot hjärtinfarktpatienter dygnet runt varje dag.

Det nationella kvalitetsregistret Swedeheart listar årligen hur landets 70-tal sjukhus klarar av att ta hand om patienter med akut hjärtinfarkt. I en rad år har Sörmlands tre sjukhus placerat sig högt på listan och 2021 hamnade Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset på en delad tredjeplats medan Nyköpings lasarett slutade fyra.

Maxsumman i kvalitetsindex är 11, vilket inget sjukhus nådde upp till under pandemiåret. Bäst blev S:t Görans i Stockholm på 9 poäng. Eskilstuna och Katrineholm fick 8, Nyköping 7,5. 

Sjukhusen kan jämföra sig med varandra och med sina egna tidigare resultat med hjälp av en rad parametrar. Det handlar till exempel om hur fort det går från EKG till att patienten får kranskärlet vidgat och blir av med smärtan. Målet är att klara minst 90 procent av de större hjärtinfarkterna inom 90 minuter.

Här når Mälarsjukhuset målet med råge, 95 procent, medan Kullbergska förra året kom upp i 36 och Nyköping bara 20 procent.

Men ingår gör också vad sjukvården gör för patienterna i efterhand, och hur patienterna sköter sin hälsa; hur många som fått ner sitt blodtryck och/eller höga kolesterolvärde under året efter hjärtinfarkten, hur många som tar chansen att förbättra sin fysiska status och hur många rökare som fortfarande röker ett år senare.

– Du halverar risken för en ny infarkt om du ger upp cigaretterna, och vi erbjuder rökavvänjning med specialutbildad personal. Ändå fortsätter en av två att röka, det är rätt obegripligt. Nyköping lyckas bäst i länet här, de kör tätare uppföljningar vilket vi med fler patienter inte hinner med. Men vi är på g att starta en helt ny mottagning för rökavvänjning på Mälarsjukhuset. 

undefined
"För en timme sen fick vi in en patient med hjärtstopp. Efter röntgen och operation där kranskärlet öppnades var han snabbt smärtfri och nu sitter han och äter lunch." Stefan Pettersson, Mohamed Alharis Radawe, Gunilla Karlsson, Kerstin Giocondi och Jessica Kvarmo gläds åt den allt effektivare hjärtsjukvården på Mälarsjukhuset. Jessica med kollegor registrerar kontinuerligt alla data online.

Ett kontinuerligt förbättringsarbete av alla parametrar inom hjärtvården är viktigt, förklarar Stefan Pettersson. Livsviktigt. Även om klart färre får hjärtinfarkt i dag än för tio år sedan.

– För ett antal år sedan låg vi inte alls så bra till som vi tyckte vi borde, men det idoga kvalitetsarbetet med hängivna medarbetare som kontinuerligt registrerar och kvalitetsgranskar vår statistik har gett resultat. Kommer patienterna bara i tid har vi god möjlighet att klara dem. Nu handlar det mer om att invånarna tar riskerna på allvar, inte röker, dricker måttligt, håller koll på blodtryck och kolesterol, och lever sunt. Stillasittandet är livsfarligt. Minst en halvtimme bör du röra dig om dagen, den prioriteringen får du göra om du inte vill lägga tiden på sjukdom framöver i stället.

Hjärtinfarkt & kärlkramp

En hjärtinfarkt uppstår när det bildas en blodpropp i något av hjärtats kranskärl.

Typiskt symtom på hjärtinfarkt är kraftiga smärtor i bröstet. Ibland strålar smärtan ut till arm, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Smärtan är ihållande, den drabbade kan må illa, känna ångest och få yrsel.

Vissa kan insjukna i hjärtinfarkt utan upplevd smärta. 

Symtomen vid kärlkramp är lindrigare och uppkommer ofta vid eller efter psykisk eller fysisk ansträngning. Smärtan försvinner efter ett par minuters vila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!