Sverige räknas som ett av världens mest jämställda länder. Enligt två stora internationella index ligger vi på plats sex och fyra i jämställdhet.
Trots det visar statistik att Sverige fortfarande har lång väg att gå tills rättvisans vågskål väger jämnt mellan kvinnor och män.
Vartannat år ger Statistiska centralbyrån, SCB, ut "På tal om kvinnor och män – lathund om jämställdhet". Den senaste kom i juni 2020, och är uppdelad på sex områden; makt, ekonomi, utbildning, obetalt hemarbete, hälsa och mäns våld mot kvinnor.
I lathunden konstateras att kvinnor har högre utbildningsnivå än män, men lägre inkomst och i slutändan också en lägre pension.
Här kan man också läsa att kvinnor under 30 år är de som oftast utsätts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats. Var tionde uppger att de varit utsatta minst en gång de senaste 12 månaderna av en chef eller arbetskamrat.
När det gäller lön har kvinnor 95 procent av männens lön, om man tar hänsyn till yrke, utbildning, ålder, arbetstid och i vilken sektor man arbetar. Och eftersom kvinnor arbetar mer deltid, har fler sjukdagar och tar ut mer föräldrapenning och vab-dagar slutar det med än att kvinnor får en betydligt lägre pension än männen. I genomsnitt har kvinnor 69 procent av mäns pension.
När det gäller ekonomi är det också männen som drar det längsta strået. Av 132 miljarder kronor i ränteutbetalningar och aktieutdelningar gick 79 procent till männen och 21 procent till kvinnorna.