För 14:e året anordnas nu Rabarberfestivalen. Den uppmärksammas bland annat på kaféer, restauranger och i gårdsbutiker. Där kommer man att kunna smaka rabarber i olika former. Frågan är vad som är så speciellt med denna primör som har en egen festival.
– Man kan göra det mesta av rabarber. Rabarbern har en fin syra som gifter sig smakmässigt med örter och bär, förklarar Monika Naess.
Hon är expert på rabarber eftersom hon försörjer sig på att koka sylt och drycker på råvaran året om, under eget märke i Blacksta utanför Flen. Rabarbern odlas lokalt i Blacksta av Bo Flodin på Näsby gård och fryses in när den är färsk. På söndag håller Monika Naess kurs i att förädla rabarber.
– Man får lite tips och knep om hur man kan koka. Vi ska göra chutney och inlagd rabarber, berättar Monica Naess.
Kursen hålls i Vadsbro-Blacksta föreningsgård utanför Flen. En bit därifrån, om man fortsätter på väg 221 till Bettna och sedan kör en mil mot Katrineholm, ligger Ändebols gård. Här finns öppen gårdsbutik och kafé. Familjen Molitor, som driver lantbruk och butik, har varit med på Rabarberfestivalen sedan starten.
– Det är många av våra kunder som pratar om Rabarberfestivalen. Det är den perfekta årstiden, när Sörmland är som vackrast, att bjuda ut folk och visa vad man gör, säger Katarina Molitor.
Om familjen Molitor är veteraner när det gäller Rabarberfestivalen är Linda Ettehag Kviby och Andreas Kviby ganska färska.
– Första helgen vi hade öppet förra året var Rabarberfestivalen. Det kom mycket folk då, berättar Linda Ettehag Kviby som driver Pilgrimsbo Café i Vrena.
I år kan man på kaféet bland annat testa den ovanliga drycken rabarberläsk.
I Malmköping är Hotell Malmköping med i festivalen. Här kan man på söndag äta brunch där rätter på dessertbordet innehåller rabarber.
Den rabarberpajtävling som har anordnats för allmänheten under många år finns dock inte med på festivalen i år. Tanken är dock att den ska återkomma nästa år.
Nytt för i år är att Sörmlands Matkluster med stöd av Stolt Mat i Sörmland har tagit över arrangemanget av festivalen. Tidigare arrangerades den av Rheum som är en ekonomisk förening för en grupp ekologiska gårdar och förädlingsföretag i Sörmland.
– Vi orkade inte anordna längre och hade inte tid. Vi är odlare och lantbrukare mitt i vårbruket. Vi är glada för att Matklustret tog över, säger Monika Naess, som är med i Rheum.
Från Matklustrets sida ser man gärna att festivalen växer.
– Rabarbern är en primör på stark frammarsch. En festival vill man alltid ska växa. Vi har 20 ställen som deltar i år och vill ha 40 nästa år, säger Rocco Gustafsson.