Thomas af Bjur kör mer än dubbelt så mycket den som kör näst mest. Under 2013 fick han nästan 134 000 kronor i ersättning för bilresor av landstinget. Han körde 4 600 mil i tjänsten varav över hälften var resor mellan hemmet och jobbet.
– Det beror på min bostadsort. Jag bor i Mariefred och landstingshuset ligger i Nyköping. Om man slår ut milen på antalet arbetsdagar blir det ganska exakt min resväg till och från jobbet, säger Thomas af Bjur.
Han förklarar att han har en speciell roll och måste åka på många resor både inom och utom länet.
– Då kör jag bil. Om jag skulle åka flyg eller tåg skulle det bli dyrare för landstinget.
Som ensamstående pappa har han svårt att passa kollektivtrafikens tider, och kommunikationerna mellan Mariefred och Nyköping är inte bra. Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), också boende i Mariefred, hamnar två på listan, men har kört mindre än hälften så många mil som Thomas af Bjur. Finanslandstingsrådet Åsa Kullgren (S) och oppositionsrådet Magnus Leivik (M) mindre än en tredjedel.
Folkpartiet och Miljöpartiet vill fortsätta samarbeta efter valet. Men Ann-Sofie Jacobsson (MP) vill inte kommentera Thomas af Bjurs resor.
– Alla har ett ansvar. Vi jobbar för bättre kommunikationer. En lösning är att lägga möten efter buss- och tågtider.
Själv körde hon drygt tusen mil i tjänsten 2013. I maj tillträdde hon som folkhälso- och miljölandstingsråd.
Vad gör ni för att förbättra kollektivtrafiken?
– Arbetet pågår med en enhetstaxa. Och vi jobbar för att få fler avgångar för dem som pendlar till andra län, säger Thomas af Bjur.
Det är dyrare att åka buss mellan två kommuner i Sörmlands län än vad det är att åka i hela Stockholms län. Centerpartiet vill sänka taxan så att den är lika hög i Sörmland som i Stockholm.
– Vi driver en lägre taxa, men det vore oklokt att lova någon summa, säger Ann-Sofie Jacobsson.
Den som kör minst av gruppledarna är Maud Eriksson (V). Vintertid tar hon bussen mellan Eskilstuna och Nyköping.
– Jag tycker att man ska försöka minska bilåkandet. Vi har förstärkt busstrafiken mellan sjukhusen och uppmanar personalen att använda kollektivtrafik. Samma borde gälla politiker.
Under 2013 betalades 400 000 kronor ut i milersättning till de åtta politiska gruppledarna. Över hälften gäller resor mellan hemmet och arbetet.
– Jag kan förstå principen. Om man bor långt från landstingskansliet i Nyköping borde man inte vara missgynnad, säger Magnus Leivik.
Han påpekar också att det finns politiker som inte rör sig i länet eftersom de helt enkelt inte är på jobbet.
– Det finns ett parti som är synnerligen inaktivt och då hamnar de längre ner i statistiken.
SD har tidigare fått kritik för att inte vara på plats i landstingshuset i Nyköping.