– Det är en väldigt hög frekvens.
Det tycker Lena Carp, tillsynsansvarig inspektör vid Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Hon har under ett år lett ett nationellt tillsynsprojekt med fokus på den personliga assistansen.
Ivo har velat klarlägga hur företagen som har tillstånd att anordna och bedriva assistans lever upp till lagstiftning och regelverk. Bara i Sörmland handlar det om nästan 200 företag. En slutrapport som kommer i dagarna visar att det finns ett uppenbart problem med ekonomiskt fusk och brottslighet.
– Vi har hittat så pass mycket oegentligheter att detta är ett riskområde som måste prioriteras, sammanfattar Carp.
Tidningen rapporterade i går att Försäkringskassan ska dra åt tumskruvarna där stora vinstuttag misstänks bero på brottslighet. Årligen hamnar mellan två och tre miljarder kronor i fickorna på oseriösa företag.
Först 2011, 17 år efter att assistansreformen kom, infördes lämplighetskrav på anordnarna. För tre år sedan skärptes lagen ytterligare. Därmed gavs Ivo, som har tillsynsansvaret för assistansen, utökade möjligheter att stoppa fusket.
Sedan 2014 har Ivo hårdgranskat 55 av de företag som fick sina tillstånd 2011 och 2012. Av dessa har 13 procent fått tillstånden indragna. Ytterligare tillstånd har återkallats sedan februari i år. Detta är det skarpaste verktyget i Ivos låda.
– Även om dessa företag har fuskat, har brukarna i de flesta fallen ändå fått en god assistanskvalitet. Men vi har också sett motsatsen.
Parallellt med granskningen har nya tillståndsansökningar fortsatt att strömma in. Men den nu tuffare prövningen av bland annat företagens ekonomiska förhållanden har lett till avslag i 70 procent av fallen.
– Vår slutsats i projektet är att om vi samverkar mer med Försäkringskassan, Polismyndigheten, Kronofogden och Skatteverket – och det gör vi i allt större utsträckning – så finns en god möjlighet att komma åt problemet.
Försäkringskassan vill att Ivo ska kunna göra oanmälda hembesök för att kontrollera att de funktionsnedsatta brukarna får assistansen som kassan betalar för. Lena Carp är mycket tveksam till det.
– I lagskärpningen 2013 tillkom en paragraf som ger oss möjlighet till hembesök om det finns en orosanmälan. Men vi har inte lagstöd till oanmälda besök om det inte är på väldigt starka grunder, som fara för brukarens liv eller hälsa. Vi ser inte att oanmälda besök skulle göra någon uppenbar nytta. Dessutom har assistansorganisationerna flaggat för att det skulle innebära ett stort ingrepp i brukarnas personliga integritet.