I juli bekräftade Scania att de kommer gå vidare med planerna att dra ner på personalstyrkan med 5 000 personer globalt, varav 1 000 personer i Södertälje. Bakgrunden är den minskade efterfrågan på bussar och lastbilar till följd av coronapandemin.
Som en del i den planerade nedskärningen har 10 000 tjänstemän nu fått ta del av ett antal alternativ att ta ställning till. Ett av dem är alltså att säga upp sig och få 200 000 kronor, något SVT Nyheter var först att berätta om.
Några exempel på andra alternativ är fler möjligheter till tjänstledighet – antingen 100 procent eller 20 procent – samt avgångsspension för de som fyller 64 under årets gång.
Strängnäsbon Erica M Zandelin är en av många sörmlänningar som har sin arbetsplats på Scania i Södertälje. Hon är genomgående positiv till de erbjudanden som företaget nu meddelat om.
– Personligen tycker jag det är bra. Man kanske vill prova något nytt och drar sig för att lämna Scania. Många har jobbat här väldigt länge, det finns en stark tradition och sammanhållningen bland anställda är stor. Nu får vi lite nya verktyg och nya incitament för att våga ta det där steget, säger hon.
Hon menar att övertalighetsfrågan nog väcker en del oro och frågor bland de anställda. Men samtidigt tror hon att många förstår att något måste göras med anledning av den situation företaget befinner sig.
– Jag tror att det uppskattas att Scania försöker hitta lösningar som i så hög grad som möjligt bygger på frivillighet, så man inte tvingas in i någonting. Överlag tror jag att anställda välkomnar de här paketen, säger hon.
Unionen, som med sina 3 400 medlemmar är det största fackförbundet för tjänstemän på Scania i Södertälje, är också positiv till den paketlösning som företaget presenterat.
– Man skulle ju önska att vi inte var i den här situationen, men som facklig företrädare känns det bra att Scania tagit fram alternativ som bygger på frivillighet. I stället för det andra alternativet; att man tvingas sluta, säger Mari Carlquist, ordförande för Unionen på Scania.
Från Sörmland pendlar åtminstone några hundra till och från sin arbetsplats i Södertälje. Tidningen har dock inte kunnat ta reda på hur stor andel av dessa som är tjänstemän och därmed kan beröras av nedskärningarna.