Många sover med mobiltelefonen på laddning

85 procent av sörmlänningarna har laddat sin mobiltelefon eller surfplatta medan de sovit – trots att detta är en allt vanligare orsak till brand.

Många barn och tonåringar har för vana att ta med sin kära ägodel hela vägen ner i sängen. "Det är inte alls bra. I synnerhet inte om den ligger på laddning i sängen", säger Per Gustafsson i Brandskyddsföreningen Södermanland.

Många barn och tonåringar har för vana att ta med sin kära ägodel hela vägen ner i sängen. "Det är inte alls bra. I synnerhet inte om den ligger på laddning i sängen", säger Per Gustafsson i Brandskyddsföreningen Södermanland.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sörmland2020-01-20 04:30

Det är framför allt personer mellan 18 och 49 år som laddar sina mobiler under natten. Det framgår av rapporten "Svenskarna och trygghet 2019". Undersökningen är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure.

På flera håll i landet har hus brunnit ner till följd av bränder som startat i mobiler på laddning. I Sörmland har vi än så länge varit förskonade från sådana bräder.

– Man har ju hört talas om att mobilladdare har brunnit men det har inte lett till någon utvecklad brand, säger Per Gustafsson, verksamhetsledare i Brandskyddsföreningen Södermanland.

Han konstaterar att mobiltelefoner på laddning innebär en ny risk som man inte haft tidigare. Dessutom sover många med den potentiella brandstartaren bredvid sig.

– Ofta sitter brandvarnaren centralt i bostaden, kanske i hallen, och så stänger man till dörren till sovrummet när man ska gå och lägga sig. Händer det någonting i sovrummet hinner det bli mycket rök innan brandvarnaren varnar, då är man kanske så omtöcknad att man riskerar att inte komma ut, säger Per Gustafsson.

– Utöver de brandvarnare man har i exempelvis köket eller hallen så tycker vi att man ska ha brandvarnare i alla rum där man ligger och sover, fortsätter han.

Många lägger sin mobiltelefon på laddning intill sängen. Men många barn och tonåringar har också för vana att ta med sin kära ägodel hela vägen ner i sängen.

– Det är inte alls bra. I synnerhet inte om den ligger på laddning i sängen. Mobilen blir varm och värmen har ingenstans att ta vägen, säger Per Gustafsson.

Mobiltelefoner innehåller inbyggda litiumjonbatterier. Dessa lagrar energi bäst men de är också känsliga för slag, temperatur och överladdning. Enligt brandskyddsföreningen ska man alltid använda originalladdare som är CE-märkta.

Per Gustafsson säger att mobilen ska ligga på laddning mot ett hårt underlag för att undvika brand.

– Ett hårt underlag samlar inte på sig värme. Det är bra om telefonen ligger så fritt som möjligt med luft som kyler runt om, säger han.

Gisela Meinhold har flera roller inom Västra Sörmlands räddningstjänst. Hon är stationsansvarig i Julita och leder en rad utbildningar i bland annat brandskydd och sjukvård. Dessutom är hon tonårsmamma.

– Med en tonåring i huset får man tjata ihjäl sig, säger hon.

När en sladd brann av mitt på dagen hemma hos familjen Meinhold fick mor och son en tankeställare. 

Sonen satt i sin säng med datorn. Datorn satt på laddning med en orginalsladd samtidigt som den användes. Plötsligt kände sonen hur det sladden brände till på ankeln.

– Det blev inte mer än en brännblåsa på vaden den gången. Nu märkte han det direkt och kunde åtgärda det genom att dra ut sladden. Men tänk om det här hänt på natten, funderar Gisela Meinhold.

– Våra ungdomar släpar ju med sig de här laddarna överallt. Man lindar gärna upp dem och stoppar ner den i väskan, sedan ligger de där och vickas fram och tillbaka. Till slut går de sönder.

I dag är sonen noggrannare. Han drar alltid ur laddaren när han är färdig, när han inte behöver ha den i.

Gisela Meinhold laddar heller aldrig sin mobiltelefon på natten utan har som rutin att sätta mobilen på laddning när hon går upp på morgonen.

– Medan jag gör frukost och duschar hinner telefonen blir laddad, innan man ska i väg. Man skonar laddaren och man skonar telefonens batteri. Den behöver inte sitta på laddning i sex-tio timmar, säger hon.

Trygg laddning

Ladda alltid under viss uppsyn och aldrig när du sover.

Ha din apparat på ett hårt underlag medan den laddas.

För att minska risken för överhettning, använd inte apparaten medan den laddas.

Lämna inte din apparat på ett mjukt underlag som en soffa eller säng när den laddas.

Tänk på att hårda slag mot batteriet kan skada det.

Ladda inte i minusgrader eller vid höga temperaturer. Det kan också skada batteriet.

Ett skadat batteri kan värma upp sig själv.

Källa: Elsäkerhetsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!