Många strokesjuka placeras fel

I strid med Socialstyrelsens strikta rekommendationer fick 120 sörmländska strokepatienter 2011 inte den vård de borde ha haft.

Sörmland2013-05-09 07:45

Hjärt- Lungfonden går i dag ut med allvarliga anklagelser mot den svenska strokevården.

Att den som drabbas av stroke får både akut omhändertagande och rehabilitering på en särskild strokeenhet ges högsta prioritet i Socialstyrelsens riktlinjer. På en sådan enhet finns specialutbildad personal med förmåga att snabbt ge rätt behandling till patienter som drabbats av en stroke.

Men av de 776 personer som vårdades för stroke i Sörmland 2011 var det 120 personer som aldrig kom till en strokeenhet. I stället vårdades de på en annan vårdavdelning. Det motsvarar 15,5 procent av de sörmlänningar som fick vård för stroke och kan jämföras med riksgenomsnittet på 10,9 procent.

Att få rätt vård snabbt kan minska skadorna av en stroke. Skadan i hjärnan utvecklas, enligt Hjärt- Lungfonden, efter hand under de första timmarna och dygnen efter insjuknandet.

– Forskning har visat att fler människor räddas från bestående skador med rätt rehabilitering. Det borde vara en självklarhet för alla strokedrabbade att få nytta av forskningsframstegen, både när det gäller rehabilitering och akut vård, säger Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska Institutet.

Men när det gäller rehabilitering av strokepatienter finns mycket kvar att önska. Det menar Eva Klevefelt, ordförande i Strokeföreningen i Eskilstuna.

- Min mamma drabbades av en stroke för tio år sedan och fick ingen efterbehandling överhuvudtaget. Hon fick aldrig reda på hur hon skulle hantera sitt handikapp.

- Så eftervården brister. Den bilden får jag också från våra medlemmar i föreningen. För att överhuvudtaget få sjukgymnastik måste man ligga på. Det gäller att kämpa och det är inte alla som orkar det, säger Eva Klevefelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om