Eskilstuna kommun erbjuder lika många kommunala praktikplatser åt ungdomar i år som i fjol. Men en nyhet är att 250 av de 300 platserna inom kommunen i år är öppna för alla ungdomar mellan 16 och 18 år. Tidigare år har platserna varit vikta åt riktade målgrupper, bland annat ungdomar som har kontakt med socialtjänsten och ensamkommande flyktingbarn.
– Det blir en väsentlig skillnad om ungdomarna själva får söka platserna i stället för att bli erbjudna, de blir mer drivna och det kommer nog våra arbetsgivare också märka, säger Jonny Pettersson, praktiksamordnare på kommunen.
Men femtio platser är fortfarande vikta åt ungdomar inom socialtjänsten. Intresset för övriga praktikplatser har varit väldigt stort, i dagsläget har kring 640 ansökningar redan kommit in.
– Ungdomarna har upptäckt de här praktikplatserna i och med att platserna öppnats för alla, det märks, säger Jonny Pettersson.
Vilka som får ferieplatserna avgörs med hjälp av lottning och ansökningstiden går ut om två dagar. Jonny Pettersson tror inte att det är omöjligt att kommunen kommer erbjuda fler än 300 platser nästa år.
– Det skulle inte förvåna mig, behovet är stort bland ungdomar.
I Strängnäs har kommunstyrelsen budgeterat för lika många feriejobb i år, som i fjol. 120 sommarjobb finns att söka för de mellan 16 och 19 år.
– Vi hade över 400 sökande förra året, så det är synd att vi inte har fler platser. Intresset är stort i år också, konstaterar Irene Ala-Jukuri, jobbcoach på kommunen.
I Strängnäs har ungdomarna några dagar till på sig att söka praktik. I Flen är det för sent, men här satsar kommunen på att kunna ge alla som sökt en plats. Dock riktar man sig bara till en åldergrupp, ungdomar födda 1997.
– Egentligen har vi budgeterat för 96 platser, lika många som vi hade förra året. Men i år har vi haft 135 sökande och jag jobbar just nu med att försöka hitta platser åt alla, berättar Svea Nilsen, assistent på kommunen.
Kommunen kommer ge besked om hur det har gått om ungefär en månad.
– Vi har nog aldrig behövt neka någon förut och målet är att inte behöva göra det nu heller, säger Svea Nilsen.
Trenden i landet är enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att antalet feriejobb för ungdomar ökar. Prognosen pekar mot minst 80 000 feriejobb inom kommun och landsting. Var femte kommun och nästan var tredje landsting kommer att erbjuda fler platser jämfört med 2013. Enligt SKL försöker allt fler kommuner och landsting medvetet intressera unga för olika jobb inom välfärdssektorn. Att feriejobb matchas med elevers gymnasieutbildning är också allt vanligare.