I Strängnäs kommun har Mariefreds filmklubb "hämtat asylsökande från asylboendet Mälarblick och skjutsat dem med buss till Mariefred. För många har det varit den första utflykten som man gjort i det nya landet. Väl på plats i Mariefreds filmklubbs studio har det varit filmvisning. Efter besöken har de asylsökande kunnat bli medlemmar i föreningen".
"Gymnastikföreningen i Trosa har ordnat transport från kommunens asylboende Brommagården in till Trosa. Där har de asylsökande fått delta gratis i gymnastikpass varje vecka."
"På Emtnäs asylboende i Nyköpings kommun har IT-ingenjören Mikael Karlström på ideell basis startat upp ett dataprojekt för en grupp kvinnor. Genom samarbete med kommunens flyktingstrateg har 20 datorer köpts in till projektet.
Kvinnorna lär sig själva och varandra att hantera datorn och kommer på sikt kunna lära sina barn. Projektet kombineras med svenskundervisning för asylsökande genom Folkuniversitetet i Södertälje. Projektet motiverar, stärker och utbildar kvinnorna och motverkar sysslolöshet."
"På Solbacka asylboende i Gnesta kommun har de asylsökande själva tagit initiativet till flertalet konstprojekt. Man har tillsammans skapat en träflagga på asylboendets gräsmatta som en tacksamhetssymbol för att man fått komma till Sverige. Vidare har man också anlagt en fontän som skapats av gamla bildäck."
"Hembygdsföreningen i Oxelösunds kommun har bjudit in kommunens SFI-elever att delta vid olika högtidsfiranden. Det har t ex varit på valborgsmässoafton, nationaldagen och midsommarafton. Samarbetet har bland annat bestått i gemensam körsång och att man tillsammans har klätt midsommarstången. Traditionsenliga firanden har fått en extra dimension när kommunens nya medborgare bjudits in!"
"Med statliga bidrag stöttar Sörmlandsidrotten idrottsföreningar som vill genomföra insatser för en ökad integration. Det kan handla om allt ifrån att anordna fotboll på ett asylboende, nattfotboll för ungdomar eller bjuda in nyanlända till olika prova-på-aktiviteter. Alla föreningar som ryms under Riksidrottsförbundet kan ansöka om medel!"
Studieförbundet "NBV i Flen hyr simhallen vid Hammarvallen varje torsdag mellan 20.30 och 21.30. Det är fem kvinnor som på ideellt initiativ ansvarar för simundervisningen.
Varje vecka kommer mellan 40 och 50 nyanlända kvinnor från hela världen, både asylsökande och kvinnor som vistats länge i Sverige. De flesta bor i närheten av Flen men några kvinnor reser med buss från Solbackas asylboende för att delta på simundervisningen.
Vad är då hemligheten bakom den stora uppslutningen? Att simningen är förlagd sent på kvällen och att kvinnorna har deltagit i NBV:s andra aktiviteter och byggt upp ett förtroende, menar Yvonne Udenius på NBV i Flen är en framgångsfaktor."
"Eskilstuna kommun har i samarbete med Arbetsförmedlingen och det lokala föreningslivet startat ett samarbete som kallas 'Föreningsmatchning'. Idén bygger på att personer som ingår i etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen erbjuds möjligheten att bli matchad mot en förening. Matchningen kan resultera i studiebesök, praktik, frivilligarbete eller bara ett utökat kontaktnät vilket är nyckeln för integration."
"Ryttarföreningen i Vingåker har tillsammans med Vingåkers fritidsgård under några terminer gett bland andra nyanlända elever möjlighet att delta i olika aktiviteter. Föreningen har riktat sig mot ungdomar i högstadieåldern och till dem som går första året på gymnasiet. Ungdomarna som har deltagit har sitt ursprung i Etiopien, Eritrea, Syrien och Afghanistan.
De aktiviteter som har erbjudits utöver ridning och att sköta om hästarna är ett it-kafé där ungdomarna ska kunna sitta och chatta med mera. De har även möjlighet att komma i kontakt med andra vuxna som har svenska som modersmål eftersom de har gemensam fika efter ridlektionerna."
"Bokmatchen initierades av Katrineholms bibiliotek och KIF Basket. Projektet handlade om att stimulera ungas läsutveckling. Det var fyra lag varav tre bestod av flickor i åldrarna 12-16 år och ett fjärde av pojkar i åldrarna 15-16 år.
Lagen hade flera ledare. I ett av lagen valde ledarna att dela upp boken i fyra delar så att alla hade läst samma avsnitt och däremellan träffades laget för att ha så kallade bokpratstunder. Oftast skedde pratstunderna i samband med träning, men även vid turné. Det innebar att diskussionerna kunde ske såväl i konferensrum som i hotellkorridoren.
Gruppledarna spelade även upp olika scenarier som ungdomarna senare har fått diskutera utifrån. Bibliotekarien har hjälpt till med att utforma diskussionsfrågor."
Samtliga exempel är hämtade från Länsstyrelsen Södermanland hemsida. Här kan du läsa om fler pågående eller avslutade integrationsprojekt, och tipsa länsstyrelsen om ytterligare goda exempel.