Från och med denna vecka erbjuds alla friska, vuxna sörmlänningar att via 1177.se boka tid för antikroppstest på länets vårdcentraler och provtagningscentraler.
Sörmlands nya smittskyddsläkare Signar Mäkitalo konstaterar att tiderna går åt snabbt.
– Första dagen hade runt 600 personer bokat en tid och jag hörde att dagen därpå var nästan alla tider som lagts ut i bokningssystemet tagna. Nya tider läggs upp vartefter.
Det skiljer stort mellan vårdcentralerna i länet. Vissa kan erbjuda tider de närmaste dagarna, till andra får du vänta någon vecka eller till och med tre. Längst väntetid har oftast vårdcentralerna på mindre orter.
– Det beror mycket på hur semesterbemanningen ger vårdcentralen möjlighet att ta emot för provtagning. Man har ju den vanliga verksamheten att prioritera, säger Signar Mäkitalo, som närmast kommer från Region Gävleborg och tycker det är fantastiskt att en så liten region som Sörmland redan är igång med antikroppstesterna. Stockholm var först ut, några har följt efter, men de flesta regionerna börjar med den allmänna testningen först i september.
– Det krävs ett laboratorium som klarar trycket och en logistik som gör detta möjligt. Det är imponerande att Sörmland gör detta. Sen var det ju en miss från politikerna som inte hann ta beslut om en låg egenavgift, men den sänks i september.
Men, poängterar smittskyddsläkaren, det är viktigt att veta att antikroppstestet trots sin höga tillförlitlighet kan visa fel.
– Först när vi vet att provsvaret är 100 procent korrekt kan vi lita fullt ut på det. Detta första test regionen valt att använda har en tillförlitlighet på 99,5 procent. Det betyder att några personer som saknar antikroppar får ett positivt svar och några som egentligen har ett skydd mot sjukdomen får inte veta det. Om man tittar matematiskt på saken så: Ju färre som har antikroppar i ett område desto fler felaktiga svar.
– Det var samma problem med de första hiv-provtagningarna, testet kunde ge utslag men verifieringen visade sen att personen inte var smittad. Och detta är en orsak till att vi vill att folk ska fortsätta vara väldigt försiktiga. Inte bara säga att nu har jag antikroppar och kan leva livet som förut igen. Umgås, men gör det fortsatt på håll. Först när mormor och morfar har antikroppar i blodet kan det vara ok att krama dem.
Än så länge måste du ha ett bank-id för att kunna logga in på 1177 och boka en tid för ett antikroppstest. Regionen räknar med att efter sommaren ska det finnas en lösning också för alla andra.
Göran Blomquist, 70, i Eskilstuna upprörs över marginaliseringen han menar att detta skapar i vården.
– För mig skulle det innebära en trygghet att få veta att jag har antikroppar mot viruset. Men jag har ingen mobiltelefon med internet och därmed heller inget bank-id. Jag har ringt runt och försökt få svar på hur jag ska bete mig för att boka en tid. Min vårdcentral hade två alternativ till mig; antingen kunde jag köpa ett snabbtest på apoteket eller vända mig till privata Aros vaccin.
Snabbtesterna, konstaterar han, har inte visat sig vara speciellt tillförlitliga, och på Aros får han punga ut med 750 kronor för ett blodprov.
– Har det gått så långt att den offentliga vården hänvisar oss till den privata? Jag tycker det är anmärkningsvärt, säger Göran Blomquist.