Martin satsar på fiskeyrket: "Känns rätt"

Dåligt fiskebestånd och svårigheter att tjäna pengar har gjort att antalet yrkesfiskare i Östersjön har minskat. I Hjälmaren och Mälaren ser läget bättre ut och där är både fångsterna och framtidstron stark.

Förmiddagens fisketur på Hjälmaren är snart avklarad. Lennart Eriksson styr arbetsbåten mot Nackhälls trygga hamn medan sonen Martin, på fotografens uppmaning, poserar med en nyfångad gös.

Förmiddagens fisketur på Hjälmaren är snart avklarad. Lennart Eriksson styr arbetsbåten mot Nackhälls trygga hamn medan sonen Martin, på fotografens uppmaning, poserar med en nyfångad gös.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-02-01 09:42

Tre plusgrader, lätt bris och duggregn. När tidningen anländer till Nackhäll, mellan Julita och Fiskeboda, hänger mörka moln över Hjälmarens södra strand. Här har släkten Karlsson bedrivit yrkesfiske sedan mitten av 1800-talet och så länge det goda beståndet trivs i sjön lär det bli många år till.

– Jag har varit med om både bra och dåliga år, men det här är ett bra yrke och ett fritt liv, säger 67-årige Lennart Karlsson som tog över fisket efter sin far 1979.

I den stora förrådshallen i fiskhuset, ett stenkast från den lilla vindskyddade hamnbassängen, står ett pingisbord uppställt.

– Vi värmer alltid upp med en match innan vi går ut på sjön. Det är kul och ett bra sätt att få igång kroppen på, säger Martin Karlsson som arbetat med sin pappa sedan 2011.

Han är 33 år och har siktet inställt på att ta över fisket på Nackhäll när Lennart Karlsson drar sig tillbaka.

– Jag testade på en hel del annat innan jag bestämde mig för att satsa på fisket och det känns rätt. Två av mina kusiner arbetar också i yrket och vi har en bra föryngring på gång bland Hjälmarens fiskare, säger Martin Larsson.

Gös och signalkräfta är något av sjöns signum och de två ben som majoriteten av Hjälmarens 35 yrkesfiskare står på. Så även familjen Karlsson.

Väl ute ut i den stadiga arbetsbåten är det heller inte helt oväntat en silverglittrande gös som först blir synlig när Martin Karlsson drar igång den eldrivna nätdragaren. Med kraftiga gummihandskar lirkar han vant loss den ur maskorna med hjälp av ett hemgjort redskap.

– Måste man äta fisk så är gös helt okej, säger Martin Karlsson och fortsätter:

– Normalt ligger isen så här års och då är det isfiske med nät som gäller. Det är väldigt smidigt nu när vattnet ligger öppet för det är tufft att vittja nät i snålblåst och 20 minusgrader.

Förra året tog Hjälmarens yrkesfiskare upp drygt 197 ton gös. Tio av dessa hamnade i Lennart och Martin Karlsson nät. De senaste åren har tillgången på fisk varit bra. Det och stigande markandspriser har genererat en god lönsamhet. Så roligt var det inte för 20 år sedan.

– Åren kring millennieskiftet var det riktigt risigt med gös i Hjälmaren. Några kalla somrar och utfiskning gjorde att vi samlade alla sjöns yrkesfiskare till ett krismöte. Vi bestämde oss för att öka maskstorleken i näten och släppa tillbaka alla fiskar under 45 centimeter. Sedan dess har återväxten varit god, säger Lennart Karlsson.

Far och son Karlsson har, liksom de flesta av Hjälmarens yrkesfiskare, valt att MSC-certifiera sin verksamhet. Det innebär att fisken är fångad på ett hållbart sätt och kommer från ett livskraftigt bestånd.

– Det märks främst bland kunder i Stockholmsregionen att medvetenheten ökat om vad de är för fisk de köper. Vi tror att det här är rätt steg att ta för alla vill vi att fiskbeståndet ska vara gott även i framtiden, säger Lennart Karlsson.

Två gånger i veckan kommer en lastbil till Nackhäll och hämtar de isade lådorna för vidare transport till Stockholms fiskauktion, som ägs av en majoritet av Sveriges yrkesfiskare.

– Det har gett oss större inflytande och vi som fiskare har fått bättre betalt för våra produkter, säger Lennart Karlsson.

Fiskpriserna styrs av tillgång och efterfrågan. I dagsläget ligger auktionspriset för en hel medelstor gös på cirka 45 kronor kilot. Under sommaren är det inte ovanligt med det dubbla.

– Det är helt enkelt svårare att fånga gös på sommaren och de vi väl får upp går för ett högre pris, säger Lennart Karlsson.

Även om fisket av signalkräftor bara pågår under två sommarmånader utgör de en viktig inkomstkälla.

– Vi satte ut 300 kräftor i mitten av 1980-talet, sen väntade vi i femton år på att börja skörda. I början av 2000-talet tog vi upp 100 kilo. I somras fångade vi tre ton kräftor och jag törs knappt säga vad vi tagit upp som mest, säger Lennart Karlsson.

En bra arbetsdag på sjön kan enligt Martin Karlsson se lite olika ut.

– Att sticka ut och vittja bottengarn en vindstilla sensommarkväll är inte dumt. Sol är trevligt men inte i för stora doser.

Nu siktar han på att bli den åttonde genarationen i släkten som för yrkestraditionen vid Nackhäll vidare och en snabbtitt i fångsttunnan säger att han är på god väg.

– Det här känns rätt och även om det inte alltid är frid och fröjd så har jag aldrig ångrat att jag hoppade på det här, säger Martin Karlsson.

Yrkesfiske i Hjälmaren

2019 fanns 35 registrerade yrkesfiskare i Hjälmaren.

Vanliga arter och fångster för 2019: Gös, 197 ton, signalkräfta, 55 ton, gädda, 31 ton och abborre 29 ton.

2017 fångades 262 ton gös i Hjälmaren, medan drygt 85 ton signalkräfta togs upp 2016.

MSC - Marine stewardship council visar att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön. All sjömat med MSC-märket går att spåra tillbaka till MSC-certifierat fiske.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten.

Karta: Julita
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!