Maxtalet som kan få intensivvård: 50 personer

Region Sörmland räknar på att kunna ta emot uppemot femtio intensivvårdspatienter samtidigt när coronapandemin når sin första kulmen. Men kommer det att räcka? Vi frågar sjukvårdsledaren Magnus Johansson.

"Vi har tagit höjd rejält för att öka vår intensivvårdskapacitet och vårdplatskapacitet flera gånger mot vad vi har normalt", säger Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare.

"Vi har tagit höjd rejält för att öka vår intensivvårdskapacitet och vårdplatskapacitet flera gånger mot vad vi har normalt", säger Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT/Region Sörmland

Sörmland2020-04-02 06:10

I rollen som regional sjukvårdsledare står Magnus Johansson i den sörmländska coronastormens mitt. Han har i intervjuer upprepat att regionen arbetar efter ett "värsta-scenario" där det kan krävas uppemot femtio intensivvårdsplatser när pandemin når sitt crescendo.

Men räcker det verkligen? Region Stockholm talar om att man kommer behöva tredubbla sin kapacitet. I Norge jobbar man efter långt dystrare prognoser. Samtidigt ökar behovet av intensivvård snabbt i Sörmland. Antalet intensivvårdade på länets sjukhus har ökat från 18 personer på fredagen till 28 på tisdagen. 

Magnus Johansson, känner du dig trygg med hur ni bedömt läget?

– Jag känner mig trygg med att vi gör allt vi kan, både chefer och medarbetare. Vi har tagit höjd rejält för att öka vår intensivvårdskapacitet och vårdplatskapacitet flera gånger mot vad vi har normalt.

Han lägger till:

– Men vi har en kurva som pekar uppåt och vi hoppas att den vänder väldigt snart. Gör den det har vi hanterat detta utan att behöva gå upp i de mer extrema nivåerna. Men vi förbereder för att kurvan fortsätter.

Stämmer det att ert värsta scenario är femtio vårdplatser?

– Målbilden i dag är upp till femtio, men vi har även en omfallsplanering där vi tittar högre än så.

Finns det femtio respiratorer i nuläget?

– Ja, det jobbar vi på.

Jobbar ni på det, eller finns det?

– Antalet finns, men det är också så att det finns olika typer av respiratorer, som är lämpliga för olika saker. Det är dels en antalsfråga, dels handlar det om att hitta rätt typ av respiratorer till rätt patient.

Finns det planer på att använda andra lokaler i länet, om det skulle krävas?

– Lokalerna är inte begränsade upp till den målbilden vi har just nu, och även om det skulle bli mer än så, så kommer vi att försöka hålla så mycket som möjligt på sjukhusen, för även de andra lokalerna ska ju bemannas.

Hur kommer vården att prioritera mellan patienter, om ni blir tvungna?

– Det finns ingen total brist på intensivvårdsplatser i landet just nu. Det är hög belastning här, och Stockholm börjar också få hög belastning. Men det finns andra regioner också, där vi inte på långa vägar uttömt Sveriges totala intensivvårdskapacitet. Men rent hypotetiskt, om det skulle hända. Ja, då tänker vi att vi som andra kommer att följa nationella rekommendationer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!