– Vi jobbar väldigt aktivt med rekryteringsarbete och lägger mycket resurser på det. Inför hösten 2013 ökade ansökningarna med 9 procent, jämfört med rikets 2 procent, säger Sara Seltborg, kommunikationschef på MDH.
MDH är också bättre på att locka till sig studenter från grupper som är underrepresenterade inom högskolan. Det visar rapporten "Den högre utbildningen i Stockholm-Mälarregionen" framtagen av Mälardalsrådet – en intresseorganisation för kommuner och landsting i Stockholm-Mälarregionen.
Av samtliga nya studenter på MDH kommer 75 procent från hem där föräldrarna saknar högskoleutbildning. Genomsnittet för riket är drygt 60 procent, enligt rapporten.
– Utbildningsnivån i de två län som utgör vår rekryteringsbas är förhållandevis låg och vi jobbar hårt på att nå dem. Det är en oerhörd vinst att få en individ att välja att plugga i stället för att inte plugga, både för individen och för samhället, säger Sara Seltborg.
Hon säger att MDH arbetar med ett brett angreppssätt för att nå så många som möjligt.
– Mångfald är en viktig del i demokratiprocessen, säger Sara Seltborg.
På många högskolor minskade mångfalden när en studieavgift för studenter från länder utanför EU infördes 2011. Det gäller även på MDH, men andelen nya studenter med utländsk bakgrund ligger ändå på 24 procent, jämfört med riksgenomsnittet på 18 procent.