Medellönerna för blåljuspoliser lägst i landet

28 649 kronor. Det är medellönen för en ingripandepolis i polisregion Öst, anställd någon gång de senaste fyra åren. I Stockholm är lönen för motsvarande jobb mer än 3 000 kronor högre: 31 964.

Lars Håkan Skoog, förhandlare för Polisförbundet, tycker att lönerna måste vara lika för lika arbete. Mikael Backman, polischef i Sörmland, säger att polisyrket behöver uppvärderas.

Lars Håkan Skoog, förhandlare för Polisförbundet, tycker att lönerna måste vara lika för lika arbete. Mikael Backman, polischef i Sörmland, säger att polisyrket behöver uppvärderas.

Foto: Martina Holmberg, Fredrik Sandberg, TT, Carina Eriksson-Lidfeldt, Ronny Falck

Sörmland2021-10-19 17:02

I polisregion Öst ingår länen Sörmland, Östergötland och Jönköping. I jämförbara regioner, som Mitt och Bergslagen, ligger samma medellöner på strax över 29 000 kronor. Siffrorna har tagits fram av Polistidningen.

– När vi gick in i den nya organisationen hade vi stor lönespridning i Öst. Jönköping låg inte bra till. Jag fick i uppgift att jämna ut lönespridningen och Jönköpingspoliserna har fått extra påslag. Men medellönerna för blåljuspersonalen i ingripandeverksamheten i Öst är sämst i landet, så är det, säger Lars Håkan Skoog, förhandlare för fackförbundet Polisförbundet i region Öst.

undefined
Vad tjänar våra poliser? Inte så bra, enligt Polistidningens kartläggning.

Lönen för en nyutexaminerad polis är omkring 27 000 kronor, vilket drar ned lönerna i regioner där många är nyanställda.

– Vår kår här är ung. Vi har varit tvungna att rekrytera. Då börjar man på låg lön och många ligger kvar lågt, säger Lars Håkan Skoog.

Enligt Lars Håkan Skoog har också ingripandepoliserna bland annat i Stockholm 2020 fått ta del av extra budgetmedel, som följde med M+KD-budgeten 2018.

– De fick en 3 000-kronorshöjning i ett slag utan lönerörelse. Jag tycker att vi ska ha samma löner oavsett var vi jobbar i landet.

Han konstaterar att polisyrket generellt inte är högavlönat.

undefined
Polislönerna för ingripandeverksamheter skiljer sig åt i landet.

– Jag brukar säga att om man väljer att bli anställd inom polisen, är det inte hög lön man kan vänta sig. Men samtidigt är jobbet så oerhört speciellt att man borde ha högre lön. Många yrken är utsatta för risker, men jag tror att alla poliser fått loskor på sig och blivit kallade saker, särskilt de kvinnliga poliserna. På det sättet är det ett skitjobb och det borde speglas i högre lön. Det är min grunduppfattning och jag tror många håller med.

Lars Håkan Skoog tänker också på årets dystra statistik: tre poliser dödade i tjänsten. En skjuten i Göteborg, två döda när de färdades med den hotade konstnären Lars Vilks, som också avled.

Han tror att ledningen, motparten i lönesamtalen, också är bekymrad.

– Jag tror inte det finns arbetsgivare som vill underbetala sin personal och man borde vara bekymrad om lönen är en stor parameter och vi ligger lågt, kanske till och med lägst i Sverige. Men kanske måste man titta i region Öst, om vi måste lägga mer på kategorin som ligger lägst i landet.

undefined
Mikael Backman, polischef i Sörmland, säger att arbetsgivaren vill uppvärdera polisyrket.

Mikael Backman är polisområdeschef i Sörmland.

– Vi är intresserade av att uppvärdera polisyrket och vi har fått pengar för att göra det. Vi har satsat på den yngre delen av poliskåren, för att stimulera människor att vara kvar. De senaste två åren har vi satsat mycket. Polisyrket tillhör den del av statens yrkesgrupper som man satsar på och det ligger i linje med arbetsgivarens inställning, säger han.

Johan Levin, lokalpolisområdeschef i Nyköping, håller med:

– Jag tycker att polisen ska ha ordentliga löner för det arbete de utför. Men jag kan inte gå in på hur mycket de har och ska ha, där har jag inte helhetsbilden. Men jag tycker de ska ha bra lön, det är ett väldigt viktigt arbete de utför, ett viktigt samhällsuppdrag och inte helt riskfritt.

När det gäller andra funktioner ligger Öst inte så dåligt till. Utredare, med samma anställningstid som ingripandepoliserna, tjänar i medel 29 650 kronor i region Öst. I Stockholm är medellönen 30 702 kronor och i region Syd, vars medellöner ligger lägst, är den 28 783 kronor.

Vad kostar polisen?

Rättsväsendet, där även åklagarmyndigheten och domstolarna, men inte tullen, ingår, har för 2021 en budget på 56,7 miljarder kronor enligt Ekonomistyrningsverket.

Just nu beräknas Polismyndigheten kosta 30 488 miljoner kronor, alltså 30,4 miljarder i år. Säkerhetspolisen beräknas kosta 1,7 miljarder, åklagarmyndigheten 1,8 miljarder, domstolarna 6,4 miljarder och Kriminalvården 10, 5 miljarder. Billigast i sammanhanget är Ekobrottsmyndigheten, som beräknas kosta staten 775 miljoner kronor 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!