Upprepade knallar, höga som granatexplosioner, följt av starka blixtsken fyllde natthimlen innan regnet tog vid under de tidiga morgontimmarna på måndagen.
Flera kommuninvånare, i såväl Eskilstuna och Strängnäs, som hört av sig till tidningen har beskrivit ovädret som det värsta de varit med om.
– Jag vaknade 01.15 av en hög smäll väldigt nära oss, säger André Ekelberg som bor på Vansö utanför Strängnäs.
I hans fall slogs en hel del hemelektronik ut av blixtnedslaget.
– Jag steg upp på en gång för att dra ut kontakterna, men då var det redan för sent. Den stationära datorn fick sig en "kyss" och är helt död liksom annan elektronik.
Inom loppet av fem minuter hörde han två höga knallar över huset och att det knäppte till i kontakterna.
– Vi har monterat jordfelsbrytare, men det bygger på att kontakterna är utdragna för att elektronik ska klara sig, säger André Ekelberg.
På just Vansö brann en villa ner till grunden på söndagsförmiddagen och räddningstjänsten misstänker att branden orsakades av ett blixtnedslag.
– Nattens åskoväder orsakade flera samtal till SOS och vi fick bland annat åka på larm om husbränder i både Eskilstuna och Strängnäs, säger Stefan Peterson på Räddsam Mälardalen.
Strax efter klockan tre på måndagsmorgonen larmas räddningstjänsten till en gård strax norr om Överselö. Blixten ska ha slagit ned i huset, vilket orsakade brandrök. På plats konstaterades att det förekommit glödbrand i delar av huset. Vägg och tak fick blottläggas och elden kunde spåras.
– Klockan 05.46 fick vi larm om en villabrand i Ärsta i Eskilstuna. Även den ska vara relaterad till ett blixtnedslag. Det gick förhållandevis bra och huset klarade sig.
Nu förbereder sig räddningstjänsten för ett hektiskt kommande dygn, då risken för en återupprepning av nattens händelser.
– Vi har ännu inte skalat upp bemanningen, men kommer att ta in hjälp från närliggande styrkor om så behövs, säger Stefan Peterson.
Enligt Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, är fler åskoväder att vänta i Sörmland under kvällen och natten till tisdagen.
– Även om vi inte har haft någon varning utfärdad tycks det ha varit ett omfattande åskoväder över norra delarna av Sörmland natten till måndag. Under sena måndagskvällen, fram till tisdag eftermiddag, ökar också risken för åska på nytt.
Enligt meteorologen är åska ett svårbedömt fenomen som påverkas och uppstår på grund av flera olika faktorer.
– Värmeåskväder, som det här handlar om, förekommer främst under varma sommardagar, då man kan se enstaka stackmoln som under eftermiddagen tornar upp sig till åskmoln.
Dessa åskmoln uppkommer genom att varm fuktig luft tvingas stiga vid uppvärmning på grund av solstrålning.
– Det byggs upp en spänning i de vertikala rörelserna och när den blir tillräckligt hög sker en urladdning, säger Sofia Söderberg.
Ett värmeåskväder uppstår inom en varm och fuktig luftmassa till skillnad från frontåskan som förekommer i anslutning till kallfronter.
– Det betyder att det fortsätter att vara varmt även efter ett värmeåskväder, medan det blir påtagligt kallare när en kallfront med tillhörande frontåska passerar. De kommande dagarna förväntar vi oss att temperaturerna i Sörmland fortsätter vara på en hög nivå.