Midsommar - en mörk helg på land och vatten

En, två drunknar, fem, sex dör i trafiken. Så ser den dystra statistiken för midsommarhelgen ut i Sverige. – Alkoholen är den bidragande orsaken till sex av tio drunkningsolyckor, säger Anders Wernesten, Svenska livräddningssällskapet.

SÖRMLAND2016-06-23 05:30

En man kring 40 år, som var en del av ett större sällskap, simmade ut för att ta loss ett fiskedrag. Mannen kom aldrig tillbaka. Polis, dykare och räddningstjänst sökte efter mannen, som återfanns tre timmar senare på fyra meters djup.

En 29-årig kvinna simmade i en sjö. En man upptäckte henne några hundra meter från land och tog sig i båt ut till kvinnan. Han kallade på räddningstjänst, som kom till platsen och gav hjärt- och lungräddning. Men kvinnans liv gick inte att rädda.

Det är bara två av flera drunkningsolyckor under de senaste årens midsommarhelger, som Svenska livräddningssällskapet tagit emot.

Hittills i år har 45 personer drunknat, 39 män. Under sommarmånaderna inträffar flest. I fjol var det 17 personer som drunknade under juni, för två år sedan 22.

Midsommar firas ofta nära vatten och ofta tillsammans med alkohol. En kombination som kan få förödande konsekvenser.

– Med alkohol i kroppen får du sämre omdöme. Och hoppar eller ramlar du i vattnet upplever du att du är varmare än vad du är. Men kylan i vattnet gör att armarnas och benens funktion stängs av och så sjunker man, säger Anders Wernesten.

Han befarar att drunkningsolyckorna kan bli fler i sommar med anledning av alla flyktingar, som i allmänhet har sämre simkunskaper och därmed löper en större risk.

På land ökar också risken för olyckor i samband med midsommarhelgen. Långa bilköer, tät trafik och en del som kör med alkohol i kroppen är en kombination som gör att olyckorna ökar.

– I 25 procent av alla olyckor förekommer alkohol eller droger. Irritationen gör också att olyckorna ökar. Under juni till augusti inträffar de allvarligaste olyckorna under hela året, säger Lars Hedström, Trafikverket.

De mest trafikintensiva dagarna under midsommarhelgen är i dag, torsdag, och söndag. Trafikströmmarna går från städerna till Dalarna och ostkusten och Öland.

– Det är ändå inte riktigt som förr då man kunde säga att de stora resdagarna var dagen före midsommar och söndagen efter. Nu är det mer utspritt. E20 och E4-an är de som är absolut mest trafikerade, E4-an i södergående riktning, säger Stefan Tranemyr, trafikpolis.

Trots att trafikpoliserna blir allt färre, antalet trafikpoliser har de senaste 20 år i Sörmland halverats, kommer en del kontroller att genomföras i midsommarhelgen, uppger Stefan Tranemyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!