Midsommarmatenhotad efter kylig vår

Den kalla våren har ställt till det för länets lantbrukare och som det ser ut nu kommer det inte att finnas tillräckligt med jordgubbar och färskpotatis till midsommar.

Sörmland2015-06-17 06:10

– Vädret har inte varit med oss så vi har svårt att få fram egna jordgubbar och potatis. Vi har därför fått köpa in från kollegor i närområdet, säger lantbrukaren Peter Johansson på Solby gård i Vallby.

Midsommar står för dörren och det är många som håller tummarna för att det ska finnas svenska jordgubbar och färskpotatis på midsommarbordet. Men på grund av det kyliga vårvädret ser det mörkt ut. Speciellt för de som vill ha sörmländska jordgubbar.

Det regnade mer än normalt i maj i år och dessutom var det kallare än på mycket länge. Medeltemperaturen har inte varit så låg under maj månad på 50 år och det ställer till det för lantbrukarna.

– Regnet kan vi hantera men inte kylan och det har varit ganska mycket frost under våren. Vi har haft kalla dagar och kalla nätter vilket försenar utvecklingen av jordgubbarna markant, säger Peter Johansson.

Det är inte bara de sörmländska odlarna som har problem att få fram mogna jordgubbar till midsommar. Enligt Peter Johansson, som också sitter i Bärfrämjandet som är ett samarbetsprojekt mellan organisationerna GRO Bär och Svenskt Sigill, så ligger produktionen efter även i Skåne där lantbrukarna vanligtvis är före tack vare att en något tidigare start på våren.

Även när det gäller färskpotatisen ser läget osäkert ut till midsommar. Peter Johansson berättar att de gör vad de kan för att driva på potatisen men att han inte vet hur mycket de hinner få fram.

– Det är inte lika katastrofalt läge nationellt sett som när det gäller jordgubbarna. Färskpotatis kommer det gott om från Skåne och även Västergötland och Östergötland, säger han och berättar att han och andra lantbrukare hjälper varandra med att fylla gårdsbutikerna inför midsommar.

– Ena året hjälper någon mig och andra året hjälper jag tillbaka.

Trots det kritiska läget ser Peter Johansson ändå positivt på det hela.

– Kyligt väder ger en jäkligt bra smak på jordgubbarna och en bättre kvalitet. Jordgubbarna ansamlar nämligen mer socker när det är svala nätter. Och säsongen blir ju längre, säger Peter Johansson och fortsätter:

– Det är inte för inte som vi i Sverige har godare jordgubbar än många andra länder.

Kommer ni få några jordgubbar alls till midsommar?

– Vi håller tummarna in i det sista och hoppas att vi får fram en skörd. Men den kommer inte att vara i den omfattning som vi brukar få. Men vi har köpt in jordgubbar från Uppsala.

– Det är inte många av oss odlare som har varit med om den här typen av väder förut så nu samlar vi på oss erfarenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om