Många minns fortfarande "polisradion" som stod och blinkade på redaktionerna eller som en och annan buse kunde ha i bilen för att ha koll på vad polisen, ambulansen eller räddningstjänsten sysslade med eller befann sig.
Sedan kom Rakel, den gamla polisradion tystnade och alla blåljusverksamheter kunde kommunicera med varann ostört utan att allmänheten fick veta vad som pågick.
Men Rakel har inte fungerat så bra som det var tänkt. Dessutom har tekniken sprungit ifrån den teknik som var aktuell när Rakel sjösattes.
Rakelsystemet, som byggdes ut mellan 2005 och 2015, har fått bitvis hård kritik för att vara opålitligt. Under de stora skogsbränderna i Hälsingland 2018 till exempel fungerade Rakelsystemet inte överhuvudtaget på grund av dålig täckning.
Regeringen har därför gett MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i uppdrag att ta fram förslag på hur ett utvecklat kommunikationssystem skulle kunna se ut. På fredagen lämnade MSB in ett svar på regeringens uppdrag. I svaret beskrivs bakgrunden till det samlade behovet av ett nytt kommunikationssystem, samt förslag på teknisk lösning och rollfördelning.
Räddningstjänst, polis, ambulans och annan samhällsviktig verksamhet behöver ha tillgång till en kommunikation som är robust och säker för att klara sina uppdrag. Kommunikation som ska fungera i vardagen såväl som vid kriser och ytterst höjd beredskap, skriver MSB på sin hemsida.
Det nya systemet med arbetsnamnet Rakel G2, ska ersätta dagens Rakel som har använts i över 15 år och främst är byggt för tal. Idag behövs utökad datakapacitet för till exempel film och bildöverföring vid en pågående insats, för delning av lägesbilder eller användande av drönare vid skadeplatser.
– Ökad digitalisering och förändrade säkerhetspolitiska förutsättningar ställer krav på ett samhällsgemensamt och säkert system för mobil datakommunikation. Rakel behöver ersättas med ett modernare system som förutom tal även kan hantera till exempel realtidsöverföring av data och rörliga bilder från en insats eller skadeplats, säger Camilla Asp, vikarierande generaldirektör för MSB.
Anslagsbehovet för att bygga upp den nya kommunikationslösningen uppskattas till 7,3 miljarder kronor. Nu ska regeringen fatta beslut för att MSB ska kunna gå vidare med förslaget. Arbetet har bedrivits i nära dialog med bland andra Polismyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner (SKR), Trafikverket och Svenska kraftnät som har varit med och påverkat inriktningen i det förslag som nu läggs fram.
– Användarnas synpunkter är väldigt viktiga. Det förslag som nu läggs fram utnyttjar de statliga infrastrukturresurser som redan finns samt utnyttjar marknadens teknik och innovation, säger Camilla Asp.
MSB förordar också obligatorisk anslutning för aktörerna inom bland annat räddningstjänst och sjukvård.
Hur nya Rakel kommer att påverka polisarbetet i Sörmland är svårt att veta redan nu.
– Vi vet för lite på vår nivå så det är svårt att säga något än. Men jag har svårt att tro att det skulle påverka oss negativt, säger Rikard Ljungkvist, handläggare i polisen i Eskilstuna som arbetat en hel del med det nuvarande Rakelsystemet.
Enligt planerna ska nuvarande Rakel avvecklas 2027.