Trots att Eskilstuna tappade från andra till 15:e plats när Miljöaktuellt presenterade sin ranking i år så är de fortfarande den kommun i området som placerar sig bäst. Framgångsreceptet är enligt samhällsbyggnadsdirektör Kristina Birath att miljöfrågan genomsyrar hela kommunens arbete.
– Vi har miljöfrågan i ryggmärgen. Det blir annat än om man bara driver enskilda miljöprojekt. Det finns en djup kunskap i organisationen så alla tar egna initiativ för att arbetet ska bli bra ur miljösynpunkt, säger hon.
Ett systematiskt miljöarbete är precis det som tidigare saknats i Flen och Strängnäs enligt ansvariga där.
Under många år har båda kommunerna placerat sig långt ner på rankingen.
– Andra kommuner har varit bättre än oss på att utveckla sitt miljöarbete. Vi har inte hängt med helt enkelt, säger Mikael Rojek, samhällsbyggnadsstrateg vid Strängnäs kommun.
I år har Strängnäs och Flen avancerat på listan och det finns flera anledningar till det. Bland annat har de antagit strategier för hur de ska jobba systematiskt med miljöfrågan i kommunerna.
Strängnäs jobbar just nu med en stor vattenplan där de har inventerat alla vattendrag för att peka på vad som behöver göras. Att kontrollera enskilda avlopp är en del i det.
I Flen ligger fokus i höst på att göra förskolemiljön giftfri.
– Det handlar om att se över leksaker, textilier och byggmaterial också så klart. Men i första hand inredning och utrustning, säger Ulrika Lernefalk, utvecklingssekreterare vid Flens kommun.
Trots att alla tre kommunerna kommit olika långt i att utveckla ett miljöarbete och hållbarhetstänk i verksamheterna är de överens om vilken nöt som är svårast att knäcka.
– Utmaningarna i en gles kommun är trafiksituationen. Hur ska vi få fler att välja cykel, gång eller kollektivt? Det gäller för oss att göra det bekvämt för medborgarna att göra det valet, Mikael Rojek.
– Vi kan inte säga åt andra vad de borde göra och så har vi inte skapat förutsättningarna, säger Kristina Birath.