På grusplanen strax intill båtupptagningsrampen där Nyköpings segelsällskap (NYSS) drar upp sina segelbåtar om hösten ska det anläggas en ny spolplatta. Just när havstulpanerna börjar fästa kommer medlemmarna, från och med nästa år, att kunna spola av båtbotten på spolplattan. På så sätt behöver inte giftiga båtbottenfärger användas. Även om de allra giftigaste färgerna är förbjudna i Östersjön finns problemen fortfarande kvar.
– Vi skulle inte ha råd utan Lovabidraget, det täcker halva kostnaden, säger Per Sandberg, sekreterare i föreningen.
Lovapengar är statliga bidrag för lokala vattenvårdsprojekt (Lova). Pengarna kan sökas av ideella föreningar och kommuner för insatser mot både miljögifter och övergödning. Och just nu finns extra pengar att söka. De som inte hann söka i vintras får alltså ytterligare en möjlighet i år. Länsstyrelsen i Sörmlands län har i sommar fått 5,4 miljoner kronor extra att dela ut.
– Det är en extrautlysning som är specifikt just nu. Det handlar om regeringens vårbudget där extra pengar avsattes till vattenvård, säger Cinthia Tiberi Ljungqvist, handläggare på länsstyrelsen.
Från och med förra året är det också möjligt att söka bidrag för att ta bort så kallade spökgarn.
– Det är lite komplicerat och kräver mycket kunskap, men det är angeläget att göra det, säger Cinthia Tiberi Ljungqvist.
Spökgarn kallas de gamla nät som har tappats eller slängts från fiskefartyg och som landar på gamla vrak på havsbotten. Dessa blir lätt dödsfällor för sjöfåglar och sälar som inte sällan drunknar av att de fastnar i de gamla näten.
Dessutom finns möjlighet att söka och få pengar för insatser som gynnar god ekologisk status i våra vatten, en bred kategori där många olika typer av åtgärder kan ingå.
Per Sandberg har seglat sedan barnsben och märker av miljöproblematiken.
– Framför allt övergödningen ser man ju. Jag har varit ute när det bara har varit gegga på vattnet. Det är tråkigt.
Han tycker att han märker skillnad både i fiskbestånd och hur klart vattnet är jämfört med när han var liten och ute till sjöss.
– Abborre och gädda finns knappt i Östersjön, nu är det mest storspigg och massa mört. Vattnet är grumligare nu också. Något behöver göras, konstaterar han.
Segelbåtarna i NYSS kommer att kunna spolas av i stället för att målas med giftig färg från och med nästa säsong. I höst drar arbetet i gång med den nya spolplattan och anläggningen som renar vattnet innan det rinner ut i Östersjön igen.
Gamla synder läcker ut i sjöar och hav
Trots att utsläppen av fosfor och kväve har minskat i Sverige fortsätter gamla näringsämnen i botten att ställa till problem. Den grågröna sörjan som bildas på vattenytan varma sommardagar och som gör livet surt för alla badglada beror på för mycket näringsämnen i vattnet. Fosfor och kväve som rinner ner i åar, sjöar och vikar kommer från gödsel i jordbruket, avloppsvatten från framför allt enskilda avlopp utan tillräcklig rening, industrier, skogsbruk, vägtrafik och sjöfart. De senaste åren har nya regler för hur lantbrukare får sprida konstgödsel gjort att utsläppen minskat. Högre krav på rening av enskilda avlopp och katalysatorrening av bilavgaser har också hjälpt till.
Men trots minskade utsläpp kommer det troligen att ta lång tid innan effekterna av övergödningen minskar. Utsläppen av näringsämnen har varit så hög i så många år att stora mängder ligger gömda i leran på botten. Den näringen släpps lös när det blir syrebrist i vattnet. Därför kan projekt för att minska just bottenläckage få bidrag med så mycket som 90 procent av sina kostnader från Lovapengarna. Andra projekt kan få som mest 80 procent av kostnaderna betalda via Lovastödet.