– Det finns många företag med exportpotential i länet, som till exempel underleverantörer inom fordonsindustrin. I dag säljer de sina komponenter till biltillverkare i Sverige. Dessa företag skulle kunna ha hela världen som marknad, säger Anna Hallberg.
Just nu befinner sig exportnäringen vid något som kan liknas vid en brytpunkt. I spåren av coronapandemin har många exportföretag upplevt en kännbar nedgång. Men nu börjar världsekonomin tuffa igång igen. Det är ett gyllene tillfälle för den svenska och sörmländska exportnäringen att flytta fram positionerna, anser hon.
När Anna Hallberg besökte Nyköping var syftet att inhämta information om hur väl rustad regionen är för att tillvarata möjligheterna. Efter att ha träffat olika aktörer, bland annat några av de 600 sörmländska företag som i varierade grad verkar inom exportnäringen – och tillsammans sysselsätter 30 000 personer och omsätter 50 miljarder per år – hade hon en bild.
– Sörmland är ett väldigt spännande län när det kommer till frågor som berör näringsliv och exportnäring. I regionen finns några väldigt stora exportföretag men också en rad mindre. Dessutom är skillnaderna stora mellan olika länsdelar, säger hon.
Under samtalen framkom det också att det finns en svaghet i statens och övriga företagsfrämjande organisationers stöd till näringen. Företag kan ha exportpotential utan att själva veta om det. Vem ansvarar för att uppmärksamma företaget på att så är fallet?
Behovet av en tydlig ansvarsfördelning finns, förklarar Fredrik Fexe, vice vd på Business Sweden, som har i uppdrag att hjälpa svenska företag på den globala marknaden.
– Det händer att vi stöter på företag som är väldigt frågande till varför de ska ge sig in på exportmarknaden. De är nöjda med sin position. Det kan krävas en del möten innan de inser att de har potential, säger han.
Anna Hallberg håller med om att frågan är viktig och har redan en idé om hur den ska lösas.
– Men min idé på vad som ska göras är jag inte beredd att avslöja i dag. Jag måste ta med mig det här hem och fundera, säger hon.
Även om hjulen har börjat snurra under världsekonomin igen finns det även orosmoln, anser Anna Hallberg. Ett av de största är ökad protektionism.
– Det finns krafter som går åt ett protektionistiskt håll. Sverige försöker med full kraft verka för frihandel, inte minst inom EU, säger hon.