Minskad fylla i lagens kölvatten

Den "drakoniska förmynderilagen" med promillegränsen 0,2 retar fortsatt gallfeber bland båtfolket – men ger resultat. Fylleriet till sjöss fortsätter att minska.

Sörmland2016-09-05 05:30

För Sörmlands del är minskningen den gångna båtsommaren en smula grumlig att se. I fjol anmäldes sju fall av sjöfylleri, de flesta i skärgården. Också denna säsong har en handfull berusade fritidsskeppare fastnat i Kustbevakningens kontrollnät.

– Vi har hittills fått sex positiva fylleriutslag i samband med kontroller. Tre, fyra av dessa har varit på sörmländska vatten. Så sammantaget är det ungefär som i fjol, konstaterar Henrik Lundh, chef för Kustbevakningens station i Oxelösund.

I ett större perspektiv tycks dock supandet till sjöss ha minskat både stadigt och kraftigt under senare år. Det syns bland annat i antalet polisanmälningar om sjöfylleri.

I fjol anmäldes 151 fall i landet, vilket var det lägsta antalet – faktiskt en halvering – sedan 2010.

Det året infördes en ny bestämmelse: även personer med den lägre promillehalten 0,2 ska lagföras om de kör sådana båtar som utgör fara i samband med berusning. Kustbevakningen gavs befogenhet att göra regelmässiga kontroller även utan skälig misstanke om sjöfylleri.

– Det är framför allt i samband med evenemang och fester som det förekommer. Då lägger vi oss en bit ut och kontrollerar folk när de kommer eller åker. En vanlig vardag i skärgården är det däremot väldigt få som är onyktra.

Intentionerna till trots har lagändringen väckt protester som ännu inte klingat av. Bland båtfolket liknas 0,2-gränsen vid en "drakonisk förmynderilag".

– Eftersom den debatterats mycket har den också kommit ut i media och därmed gjort folk mer medvetna. Det tror jag är förklaringen till sjöfylleriets minskning. Men det är på sjön precis som på land: trots förbudet så finns det de som dricker ändå, säger Lundh.

Ett sjöfylleri av normalgraden kan straffas med upp till ett halvårs fängelse. Ett betydligt vanligare straff är ett bötesföreläggande från åklagare. I fjol utfärdades 61 sådana i landet, men inte något enda i Sörmland under de senaste tre åren.

Under samma period gick ett halvdussin sörmländska grova sjöfyllerier, där promillehalten överstiger 1,0, till åtal vid domstol. Fyra brott begicks i skärgården, två i Mälaren.

Vanligast är att det är förare av motordrivna fritidsbåtar som ställs inför skranket. Segelbåtar är sällsynta i sjöfyllerimål.

– Då ska man ha varit bevisligt klantig, att man till exempel kört på någon. Och det är riktigt ovanligt, säger sjöåklagaren James von Reis till Nyhetsbyrån Siren.

Siren har tagit fram siffror som visar att 169 åtal för sjöfylleri väcktes i riket från 2013 till utgången av juni i år. De flesta ledde till fällande domar.

– Det är ganska ovanligt att åtala för sjöfylleri om det inte är grovt. Det är om brottet förnekas som det kan leda till åtal, säger von Reis.

Kustbevakningen i Oxelösund övervakar ett statligt vattenområde som sträcker sig från Nynäshamn i norr till söder om Västervik och ut mot Gotland. De sjöfyllerikontroller som görs i Mälaren utförs av Kustbevakningen i Södertälje.

Mörkertalet för sjöfylleri i länet som helhet kan dock vara stort. Varken i Hjälmaren eller i medelstora sjöar som Yngaren, Tisnaren och Båven förekommer någon regelmässig kontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om