– Under de senaste veckorna har vi letat efter sex försvunna personer. Det är väldigt många som har försvunnit under väldigt kort tid, säger Lotta Klang Bergström, operativ chef för Missing Peoples sökinsats efter Margaretha Rönne, 71, som anmäldes försvunnen i Kjula på söndagen.
Tre av de saknade har återfunnits. Studenten John Backman, 18, försvann i mitten av oktober och hittades död i Eskilstunaån en vecka senare. Några veckor tidigare försvann en 61-årig kvinna från ett boende på Vansö utanför Strängnäs. Hon hittades levande och välbehållen dagen efter. I oktober försvann också en 11-årig pojke i Nävsjön i Nyköping. Även han återfanns levande.
Tre av de personer som försvunnit under hösten har ännu inte hittats. Det rör sig om en 62-årig man som anmälts försvunnen i Buskhyttan i Nyköping, och en 60-årig man som senast sågs i Eskilstuna i augusti, utöver redan nämnda Margaretha.
Varje år försvinner tusentals människor i Sverige, men endast vid en liten del, mellan 300 och 400 fall per år, inleder polisen en så kallad räddningstjänst. Det betyder att polisen tror att det kan föreligga fara och agerar enligt lagen om skydd mot olyckor.
– Den största kategorin är det vi kallar för deprimerade och suicidala. Det handlar om 25 procent av de räddningsinsatser vi gör, säger Anders Leicht, polisens expert på ämnet.
De allra flesta av de människor som försvinner hittas vid insatsen, enligt Leicht.
– I det akuta skedet hittar vi 97 procent av de vi letar efter. Men tre procent återfinns aldrig, säger han.