Under det senaste året har ett 60-tal får på Molstabergs gård utanför Gnesta, dödats av Sjundarevirets vargar. Länsstyrelsen skriver att gården, trots upprepade påpekanden och hjälp med tillfälliga stödinsatser, varken har använt rovdjursstängsel eller nattfållor för att skydda sina djur.
– Det är en ytterst ovanlig situation som ligger till grund för anmälan där upprepade angrepp tillåts fortgå utan att, som vi bedömer det, relevanta åtgärder görs för att förhindra dem och skydda djuren, säger Ulrika Geber, lantbruksdirektör vid Länsstyrelsen på länsstyrelsens hemsida.
Enligt djurskyddslagen har djurägare ett ansvar att se efter och skydda sina djur. Som grund till anmälan nämns också att skadade djur, som inte dött direkt vid attackerna, har överlevt i flera dagar utan att de hittats. Det tyder på bristande tillsyn, skriver Länsstyrelsen.
– Det här är helt sjukt. Det finns ingen lag som säger att man är skyldig att stänga in sina djur för att skydda från rovdjur, säger Gudrun Haglund-Eriksson, ledamot och ansvarig för rovdjursfrågor i Svenska fåravelsförbundet.
Hon har haft kontakt med Molstaberg sedan första vargattacken och hon berättar att de nu kommer att göra en motanmälan.
– Det handlar om totalt tjänstefel. Enligt rovdjurspropositionen får inte tamdjurshållning inte påtagligt försvåras. Kraven som Länsstyrelsen ställer är orimliga.
– I yttersta ändan handlar det om "Ska vi ha betande djur överhuvudtaget?". Får vi revir med vargar som går till angrepp ska det vara skyddsjakt på hela reviret. De får flytta in nya, snälla vargar som inte går till angrepp i stället.
Den anmälda gårdens juridiska ombud är dock inte orolig.
– Det var ju ingen överraskning och väldigt bra att de äntligen har fått tummen ur på länsstyrelsen, säger Björn Aschan, juridiskt ombud för får- och markägare vid Molstabergs säteri.
Polisanmälan kommer efter en djurskyddsinspektion som gjordes på gården i mitten på augusti.
– I och med att vi fick skyddsjaktsbeslutet så skrev länsstyrelsen att det här är ett nytt revir och att man därför inte kan kräva att Molstaberg har hunnit göra alla de anpassningar som krävs. Fem dagar senare dyker länsveterinären upp på gården för att göra en inspektion.
Enligt Björn Aschan är Molstaberg en mönstergård som tidigare fått studiebesök från både lantbruksskolor och svenska fåravelsföreningen.
– Det kunde även länsveterinären konstatera. Sen kommer han med ett yttrande om att Molstaberg skulle kunna ha gjort sig skyldiga till brott mot djurskyddslagen för att de inte stängslat.
Han uppger att han trodde att frågan skulle skrivas av, men föredrar ändå att en annan myndighet tittar på det i stället för länsstyrelsen.
– Nu har vi kommit bort därifrån och hamnat hos polisen och åklagaren. Jag är inte ett dugg orolig för vad som händer nu, säger han, och menar precis som svenska fåravelsförbundets representant att det inte finns någon lag som kräver att djurägare stänger in sina djur för att skydda dem från rovdjur.
Under tisdagen lämnade Björn Aschan även in en skriftlig och muntlig begäran om skyddsjakt.
– Jag har sagt att länsstyrelsen på eget initiativ måste fatta beslut om skyddsjakt, jag har inte tid att skriva någon ansökan, säger han.