Kärleken till ull blev startskott för gårdsbutik

När Monika Wallén kom i kontakt med får och ull var det kärlek vid första ögonkastet. Det blev också startskottet till den gårdsbutik som hon och maken Kjell numera driver i Björkvik. Sommartid kommer ett hundratal besökare varje dag.

Det gamla suggstallet har förvandlats till presentbutik. Här säljer Monika Wallén och Hanna Hellkvist allt från fårskinnsprodukter till tovad ull, som kunderna kan köpa för att skapa egna produkter av.

Det gamla suggstallet har förvandlats till presentbutik. Här säljer Monika Wallén och Hanna Hellkvist allt från fårskinnsprodukter till tovad ull, som kunderna kan köpa för att skapa egna produkter av.

Foto: Carina Bergius

Sörmland2023-06-14 10:30

Det finns många gårdsbutiker att besöka i Sörmland. En av dem är Ängby gårdsbutik och café i Glindran, strax utanför Björkvik. Här driver Monika och Kjell Wallén gårdsbutik, kafé, bageri, presentshop och loppmarknad.

Monika Wallén flyttade, tillsammans med sina föräldrar, till gården när hon var åtta år. Så småningom tog hon och hennes make Kjell över. 

– När jag var liten var det kor på gården. Det var det ju på alla gårdar på den tiden. Vi byggde om till suggor och smågrisar.

Vid millennieskiftet lade de ner den verksamheten.

– Då skulle ju jag hitta på något. Jag hade ju alltid varit hemma och tagit hand om barn och djur. Så jag sökte och kom in på textillinjen på Åsa folkhögskola.

Där kom hon i kontakt med ull och får. Det var kärlek vid första ögonkastet.

– Det var så roligt. Så istället började vi med får på gården, berättar hon.

undefined
I den stora presentbutiken på Ängby gårdsbutik och café finns allt från färdiga produkter till material för den som själv vill skapa.

I sin lilla verkstad på gården arrangerade hon en hörna för försäljning. Sedan blev hörnan större. Hon började också arrangera tovningskurser. Då ville besökarna ha något att äta eller fika. Så Monika öppnade ett kafé. I samma veva gjordes en verkstad om till bageri.

– Sonen ville mura så han gjorde en stenugn. I den gör vi tunnbröd, berättar hon. 

I gårdsbutiken säljs ägg från de egna hönsen, kött från nötkreatur och lamm på gården och hembakat bröd från det egna bageriet. Här finns också basvaror som boende och sommargäster i området kan behöva. 

– Sommartid bakar vi ett par dagar i veckan. Det går åt en hel del. Speciellt bullar. Under sommaren bakar vi nog 300 bullar i veckan. 

undefined
Hanna Hellkvist tycker om att baka. Sommartid bakar de ungefär 300 bullar i veckan i gårdens bageri.

Vad är det roligaste med att driva en gårdsbutik?

– Kontakten med människor och att man själv får bestämma, tänka till och planera och göra som man själv önskar, även om det finns många bestämmelser som man ska följa.

En vanlig sommardag har gården ett hundratal gäster.

– Det är inte många Björkviksbor utan det är sommargäster och folk som kommer från städerna, som åker på utflykt. Vi har även besökare från Stockholm, som åker just hit.

undefined
Intill gårdsbutiken ligger en loppmarknad. "Det som är skräp för den ena är guld värt för den andra", konstaterar Monika Wallén.

Vägg i vägg med gårdsbutiken ligger en välbesökt loppis.

– 95 procent av dem som stannar bilen styr stegen direkt till loppisen. Sedan kommer de in till kafeet och fikar, säger Monika.

En del av intäkterna skänks till Cancerfonden. 

På gården arbetar även Monikas svärdotter Hanna Hellkvist. Hon stortrivs också.

– Ingen dag är den andra lik, säger hon.

Fler gårdsbutiker

Ändebols gård, Bettna: Gårdsbutik, bageri, kafé och kök.

Cale Jonstorp, Vingåker: Grönsaksodling, kryddodling, ätbara sniglar.

Blommor och brie, Torshälla: Gårdsproducerad ost med tillbehör, blomsterdekorationer.

Magdakullan, Västra Näshulta: Gårdsbutik, kafé och restaurang, loppis.

Öja gårdsprodukter, Stora Sundby: Handgjord buffelmozzarella och yoghurt från eget mejeri, buffelburgare, lamm och buffelkött.

För fler gårdsbutiker sök på exempelvis ­gardsnara.se, stoltmatisormland.se och matkluster.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!