Klart redan nu är att Globen släcker, Stockholms slott och Kungliga operan likaså, Eiffeltornet i Paris stänger av sin avancerade belysning. Senare när kvällen når den amerikanska kontinenten får Jesusstatyn i Rio de Janeiro vila i skugga under en timme. Till och med The Strip i Las Vegas släcker.
Det som började som en manifestation i Sydney, Australien, kallad Earth Hour, för två år sedan har snabbt vuxit. I fjol deltog 50 miljoner människor. I år väntas den siffran fördubblas.
Massivt stöd
826 städer i 80 länder har hittills anmält sig till WWF:s manifestation. Syftet är att skicka en tydlig signal till beslutsfattarna att de har ett massivt folkligt stöd för att skapa ett ekologiskt försvarbart klimatavtal i Köpenhamn i december 2009. Det som ska ersätta Kyotoavtalet.
I Sverige har 52 kommuner och 168 företag, 55 organisationer och 195 skolklasser anmält sig fram till i dag.
I Strängnäs säger biträdande kommunchefen Inger Agnäs att man är positiva till att medverka i projektet.
– Vi ska nu titta på de praktiska detaljerna. Vi kan självklart inte släcka ned hela kommunen. Men vi ska göra vad vi kan göra.
En glad nyhet också för arrangörerna på WWF.
– Alla är välkomna att delta på Earth Hour, säger Mariann Eriksson, kommunikationschef på WWF i Stockholm.
Eskilstuna medverkar inte och det är ett medvetet val, enligt Björn Lymar (MP):
– Vi väljer att lägga energi på världsmiljödagen 5 juni, och på mobilitetsveckan i september.
Inte heller Flen tänker anmäla sig:
– Vi avvaktar till nästa år, säger vikarierande miljöstrategen Chatarina Holmström.
Nersläckta kyrkor
Mariann Eriksson kommer direkt från ett möte med ärkebiskopen, Anders Wejryd, som lovat att försöka få all fasadbelysning på de svenska kyrkorna att släckas under en timme.
– I Köpenhamn i fjol släcktes i stort sett hela staden under en timme, trafikljus och allt. Men vårt mål är att försöka få så många svenska städer som möjligt att släcka belysningen på stadshus och kyrkor. Och att så många privatpersoner som möjligt släcker ljusen i hemmen.