Mörka siffror för Sörmlands museum: "Jag är förvånad"

Tusentals besökte invigningen av länsmuseet. Men sedan har besöksströmmen klingat av. Sörmland riskerar att hamna i botten av besöksligan för regionala museer.

Peter Johanssons konstverk utanför entrén kostade nästan 400 000 kronor.

Peter Johanssons konstverk utanför entrén kostade nästan 400 000 kronor.

Foto: Jens Alvin

SÖRMLAND2019-06-03 04:45

Det var sista helgen i november som Sörmlands museum slog upp portarna. Invigningen var efterlängtad och tusentals människor köade i den bistra kylan. Museichefen Karin Lindvall sken som en sol över att äntligen kunna visa museet. Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) och Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) var minst lika stolta som Lindvall.

Men trots det stora intresset vid invigningshelgen har de stora besöksmassorna uteblivit.

Efter första halvåret räknar Sörmlands museum in 40 000 besökare. Omräknat skulle det innebära 80 000 på ett helår.

Det skulle göra att Sörmlands museum hamnar i botten av besöksligan bland regionala museer. Bara Dalarnas och Norrbottens museum noterade färre, sett till 2018 års siffror.

Merparten av de regionala museerna ligger på ett besökstal långt över 100 000 med Gotlands museum i topp på 345 000 besökare.

Eskilstuna stadsmuseum redovisade för övrigt i fjol 233 000 besökare.

Sörmlands siffror överraskar andra regionala museer.

– Jag är förvånad att det inte varit fler, säger till exempel Anki Berg, på Västerbottens museum, som hade 110 000 besökare i fjol.

Besöksantalet torde få såväl politiker som ansvariga på museet att fundera.

Kan intresset bero på att Sörmland under tio år stått utan länsmuseum? Eller beror det på andra faktorer?

Tillkomsten av länsmuseet är kantad av en historia med renoveringar, uteblivna renoveringar, beslut om att hyra en lokal, som till slut landade i att man köpte en fastighet vid Nyköpings hamn och att region Sörmland byggde ett museum.

Innan man ens börjat bygga hade region Sörmland, före detta landstinget, gjort av med 41 miljoner kronor på projekteringar, fastighetsköp och arkitektritningar.

Museets slutnota blev 380 miljoner kronor. Bara konstverket utanför entrén kostade närmare 400 000 kronor.

I museet finns förutom utställningshallar även verkstäder (textil, trä, metall) för bland annat skolelever. De verkstäderna har inte varit så välanvända som man hoppats.

– I Nyköping håller vi på att få snurr på den verksamheten, men med övriga länet är det problem med bussar (transporter), säger Karin Lindvall.

Merparten av besökarna kommer från närområdet kring Nyköping.

Karin Lindvall tycker ändå besöksantalet är godkänt.

– Men man är aldrig nöjd och vi vill att fler ska komma, säger hon.

Årlig driftskostnad: 30 miljoner

Driftkostnaden för nya läns­museet är drygt 30 miljoner kronor årligen: hyra 19,3 miljoner, bevakning, larm med mera 0,7 miljoner, städ, renhållning, vaktmästeri 1,0 miljon, avskrivningar (inredning med mera) 2,0 miljoner, öppethållande 1,9 miljoner, utökad verksamhet 5,0 miljoner, Kungstornet (Nyköpingshus där länsmuseet har verksamhet) 1,1 miljoner.

Intäkter för nya länsmuseet kommer bland annat i form av driftsbidrag från Nyköpings kommun 7,6 miljoner, hyresintäkt Nyköping kommun (stadsmuseum) 0,4 miljoner, hyresintäkt kontor 0,1 miljoner, uthyrning av konferenslokaler: 0,1 miljoner, utökad butiksförsäljning 0,2 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!