– Vi tycker själva att vi är miljövänliga och det är därför vi har gått med i Ekoturismföreningen. Vi driver vår båt med ved och använder inga fossila bränslen. Det som går åt är en halvliter olja som smörjer motorn, säger Per-Ivan Andersson som är ordförande i Ångslupen Munters vänner.
Regnet smattrar på taket och just i dag känns det riktigt bra att båten har en överbyggnad. I fören ligger en rejäl hög med ved och mitt i båten finns ångmaskinen som driver slupen framåt. I dag har både båten och besättningen ledigt och ligger vid sin lilla brygga i Vrena. Här fanns det i början av 1900-talet två liknande båtar som hade sin kajplats vid sidan av Munter.
Numera har båten alltså blivit turistattraktion, mestadels med resenärer från Sörmland och grannlänen, som tar en tur på någon timme och får en liten historielektion på köpet.
På vilket sätt bidrar det här till ekoturismen?
– Vi tycker att vi uppfyller kraven. Bland annat försöker vi slå vakt om det närodlade och närproducerade. Det vi behöver, som exempelvis det vi serverar ombord, köper vi från lokala leverantörer, säger Per-Ivan Andersson.
Föreningskompisen Leif Andersson berättar att de försöker få passagerarna intresserade för djurlivet.
– Vi passerar flera fiskgjusebon och det finns en bäverhydda som vi kan visa upp på håll utan att störa, säger han.
På sina turer har de även stött på andra turister som inte lämnar efter sig något större ekologiskt fotavtryck.
– Vi möter ganska många kanotister som är ute på flerdagarspaddlingar längs kanotleden. Det är ett bra sätt att få en fin upplevelse, säger Leif Andersson.
Det finns sex grundprinciper för att få märkningen "Naturens bästa". Ett kvalitetsmärke för upplevelseturism som genomförs i den svenska naturen. Det handlar om att respektera resmålets begränsningar med minsta möjliga slitage, att gynna den lokala ekonomin, miljöanpassa verksamheten, bidra till natur- och kulturskydd, satsa på upptäckarglädje, kunskap och respekt och att arrangera en resa eller aktivitet med kvalitet och trygghet.
Föreningen finns dock inte med bland de sörmländska arrangörer som har märkningen.
– Vi planerar att söka det, men har tagit en sak i taget, säger Per-Ivan Andersson.