Museet: Stort intresse för byggnadsvård

Intresset för byggnadsvård, att varsamt vårda äldre hus med traditionella metoder, är stort. Det kan Kjell Taawo, byggnadsantikvarie vid Sörmlands museum, vittna om.

Foto: Stina Järperud

Sörmland2019-07-22 05:11

Sörmlands museum håller många olika kurser inom byggnadsvård varje år, som snabbt blir fullbokade.

– Vi har alltid kurser i fönsterrenovering, timmerlagning, hur man lyfter och byter stockar i hus, vi har haft om att bygga bakugn och rörspis, om slamfärg och linoljefärg. Intresset för lerklining är jättestort, säger Kjell Taawo.

Museet får också många frågor om byggnadsvård.

– Frågorna handlar om hur man ska bygga om, bygga till, hur man ska isolera på bra sätt, vad som är bra åtgärder. Vi säger ofta att man ska göra åtgärder så att man fortfarande kan läsa historien i husen, att man inte renoverar bort kvaliteterna man föll för.

Generellt, tycker Kjell Taawo, sköts husen i Sörmland om bra.

– Sörmland har inte många hus som står öde och förfaller.

För den som köpt ett gammalt hus tipsar Kjell Taawo om att inte börja med att riva ut allt, där fönstren hör till det som ofta hamnar på soptippen.

– Att man utan att tänka sig för river bort fullt fungerande fönster med jättebra virke, för att det känts jobbigt att kitta om och måla om. Då får man börja från noll men får sämre kvalitet och kanske klumpigare utförande med de nya fönstren. I stället kan man bo in sig, hinna upptäcka kvaliteterna. Man kan fundera på vad man kan leva med, rent praktiskt. Ibland kanske det känns oöverstigligt först att ha kvar det gamla köket, men sedan kanske det fungerar ändå.

Men det är inte bara privata hus museets antikvarier ska råda och tipsa. Sörmlands museum är remissinstans för kommunerna.

– Vi försöker hålla emot lite, när kommunerna gör detaljplaner. Just nu vill kommunerna bygga väldigt högt, som i Nyköping, där den låga bebyggelsen i hamnen är ett riksintresse. Man tar bort just de kvaliteterna om man bygger för högt. Det gäller även Katrineholm i viss mån, säger Kjell Taawo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om