Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fick nyligen tre miljoner kronor för att förbättra övervakningen av sjukdomsspridande myggor i Sverige.
– Tanken är att vi ska utveckla ett verktyg för att kunna förutsäga myggförekomster, säger Anders Lindström som forskar på insekter på SVA.
SVA:s uppdrag kommer samtidigt som spridningen av det myggburna zikaviruset fortsätter, framförallt i Latinamerika och Karibien.
Men även Europa märker av en ökning av allvarliga myggburna sjukdomar. Därför tycker SVA det finns anledning att öka beredskapen även i Sverige.
– Vi anser att myggövervakningen är eftersatt. I dag bygger den på att forskare gör egna mygginventeringar, säger Anders Lindström.
Sörmland är för övrigt något av en vit fläck i sammanhanget.
– Sörmland har varit underrepresenterat vid våra myggjakter, när vi uppmanat folk med myggfällor att skicka in sina resultat från ett dygn. Vid den senaste undersökningen fick vi bara in två svar från Sörmland.
Svaren den gången visade att det finns tolv myggarter i Sörmland, en av dem tidigare okänd i länet. Ingen av dem hör till de som sprider sjukdomar, men det betyder inte att Sörmland skulle vara förskonat, understryker Anders Lindström.
– De finns säkert, det skulle vara konstigt annars.
Det nu aktuella uppdraget handlar mera om att ta fram kartor som visar var det finns områden som är gynnsamma för myggor. Det kan till exempel vara marker som ofta blir översvämmade och där myggor gärna lägger sina ägg. Förhållanden som kommer att förvärras i takt med att klimatet blir varmare och blötare.
– Vet man var myggorna finns och vilka sorter det är så kan man också förutsäga vilka smittor de kan sprida. Då blir det lättare både att förebygga och bekämpa ett eventuellt sjukdomsutbrott.
Zika, gula febern, denguefeber, chikungunya, malaria. Listan över allvarliga sjukdomar som sprids av myggor har hittills mest förknippats med tropiska länder. Men riktigt så enkelt är det inte, säger Anders Lindström.
– Smittorna kommer hit hela tiden, från människor som varit utomlands och kommer hem med smittan i kroppen. Men det är bara vissa myggarter som kan föra smittan vidare.
Även om risken är väldigt liten, är det ändå viktigt att ha koll på var myggorna finns. Först då kan berörda myndigheter vidta åtgärder.
– Man kanske vill ställa ut fällor för att se om myggorna bär på det här smittämnet och i så fall sätta in bekämpning.
För människor som bor i området kan det vara bra med en rekommendation att smörja in sig med myggmedel innan man går ut. Inledningens "myggrapport" är med andra ord inte helt osannolik.
– Tanken är att vi ska kunna ta fram myggprognoser för olika delar av landet och för olika myggarter. Prognoserna är i första hand tänkta som beslutsunderlag för myndigheterna, men visst kan man diskutera myggprognoser riktade direkt till allmänheten, i samband med smitta.
Men i dag finns ingen anledning att känna oro för att myggor ska börja sprida tropiska sjukdomar i landet, säger Anders Lindström.
– I framtiden, med kommande klimatförändringar, kanske läget blir ett annat. Men då kommer det att finnas annat som överskuggar, till exempel vattenbrist, förstörda odlingsarealer och klimatflyktingar. I det perspektivet bleknar några få fall av denguefeber.