Ny snigel riskerar att skada trädgårdar

Nu slår Länsstyrelsen i Sörmland larm om att en ny invasiv snigel kan vara på väg att få fäste i Sverige. Teorin är att den kan ställa till stor skada i trädgårdar.

Den svarthuvade snigeln är redan på väg att etablera sig i Sverige. Men expertisen vet lite för lite om den för att kunna uttala sig om vidden av eländet den kan föra med sig.

Den svarthuvade snigeln är redan på väg att etablera sig i Sverige. Men expertisen vet lite för lite om den för att kunna uttala sig om vidden av eländet den kan föra med sig.

Foto: Wikipedia

Sörmland2020-05-28 12:15

Även om man än så länge bara fått några enstaka rapporter om att den svarthuvade snigeln setts i Sörmland, så vill biologen Kajsa Mellbrand på Länsstyrelsen i Sörmland ha in rapporter, och gärna med tillhörande bilder, på förekomsten av sniglar.

– Vi tror att man är värre drabbade i Västmanland än vad vi är här i Sörmland just i dag, men vi har redan en rapport från Julita i höstas att snigeln ska ha varit synlig där, säger Kajsa Mellbrand.

Än så länge är kunskapen om den nya arten av snigel begränsad, och än så länge är det väldigt tidigt på året för att försöka få syn på den, men teorin är ändå att den kan komma att ställa till med stor skada i trädgårdar.

– Det kan också vara så att den ger sig på äggen från mördarsniglarna, det vet vi inte ännu, säger Ulf Bjelke, artexpert på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Ulf Bjelke ligger bakom en riskstudie med den nya snigeln och har intervjuat människor med erfarenhet av den i Ryssland, Lettland, Estland, Litauen, Finland och Tyskland.

– Ryssland klassar snigeln som invasiv, Vitryssland likaså eftersom den ger sig på jordgubbsodlingar. I Tyskland har den funnits i 20 år utan att ställa till alltför mycket skada.

Ulf Bjelke menar att det dröjer innan det finns en chans att se några svarthuvade sniglar i Sverige eftersom de är senare i kläckningen än den spanska skogssnigeln.

– Vi tror att den möjligen är bekvämare med det nordiska klimatet.

Hur den tog sig till Sverige kan förklaras med att den troligen haft ägg i jord eller växter från Baltikum.

Frågan om de båda snigelarterna kan slå sig samman får ett "kanske" till svar.

– Men lika troligt är att de ställer till skada för varandra.

Har de naturliga fiender?

– Grävlingar och kanske igelkottar.

När det gäller att få bort sniglarna är både Ulf Bjelke och Kajsa Mellbrand överens om metod för att bekämpa den invasiva arten.

 – Klipp eller skär sönder den.

I fallet med den spanska skogssnigeln så betraktas den som invasiv av det skälet att den tränger undan de svenska snigelarterna och här råder ingen tvekan om att de förökar sig väldigt snabbt.

– Den spanska skogssnigeln är hermafroditer och kan var och en ge upphov till 400 nya skogssniglar när de fortplantar sig.

Om det är lika illa ställt med den svarthuvade snigeln vet man inte i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!