Hittills i år har 110 brott mot djurskyddslagen anmälts i länet. I fjol gick 387 fall till anmälan, vilket var en markant ökning mot 2011. Då gjordes 221 anmälningar.
När det gäller djurplågeri fick Sörmlandspolisen i fjol in 94 anmälningar.
Kommissarie Peter Göransson är biträdande chef i Polisområde Mitt som har haft flera stora djurärenden för utredning. Det kan till exempel handla om djurägaren som höll 40–50 katter i samma fastighet, eller de 55 djuren på en sörmländsk kreatursgård som i höstas fick masslaktas.
- Det rör sig ofta om människor som kommer i en situation de inte har förmågan att ta tag i. Det kan vara så att djurägaren mår dåligt och inte orkar sköta om sitt djur och till slut måste en myndighet gå in.
Göransson konstaterar att länsstyrelsen fick väldigt många öppna ärenden på sitt bord när den övertog tillsynen från kommunerna i januari 2009.
– Man förlorar lite av den lokala förankringen eftersom inspektörerna i kommunerna förmodligen hade lättare att åka ut med kortare varsel.
När ärenden faller under djurskyddslagen är det länsstyrelsen som fattar besluten som sedan polisen får verkställa. Om ett djur ska omhändertas är det polisens ansvar att genomföra det och se till att djuret stallas upp.
När det rör sig om lagen om tillsyn av hundar och katter äger polisen ensam frågan.
– Vi har mest hundärenden och i normalfallet får ägaren en tillsägelse. Vi kan även till exempel förelägga kopplingstvång och munkorg eller att hunden måste hållas i hundgård, säger Peter Göransson.
För länsveterinären Kristian Königsson består arbetet i oanmälda besök för att göra riskvärderingar eller för att följa upp anmälningar.
– Länsstyrelsens veterinärenhet iakttar och rapporterar in, men när det kommer till bedömningar av djurens hälsa tar vi in externa veterinärer för opartisk bedömning av djurens hälsotillstånd så att det ska bli rättssäkert.
Under stallsäsongen finns mer att göra än sommartid då många djur vistas utomhus.
– Då blir det mindre problem än när de är inomhus och man inte rengör tillräckligt ofta eller ger dem tillräckligt med foder. Vintertid är djuren hänvisade till vad ägarna ger dem för foder.
När det rör sig om folk som kanske har råkat illa ut och inte kan ta hand om sina sällskapsdjur måste man agera snabbt, säger Königsson.
– Ofta ingår ett människolidande i ett djurlidande. Man måste ta hänsyn till båda de sakerna, men vår primära uppgift är att se till djurskyddet.