"Näringen är i kris och fritt fall just nu"

Hotell- och restaurangbranschen hör till de som drabbats allra hårdast i corona-virusets spår. Uppåt 20 000 jobb är nu i fara.

"Det är viktigt att sörmlänningarna besöker restauranger nu. Vill man inte äta på plats, så ta med take away", säger Carl-Johan Swanson, kommunikationschef på Visita.

"Det är viktigt att sörmlänningarna besöker restauranger nu. Vill man inte äta på plats, så ta med take away", säger Carl-Johan Swanson, kommunikationschef på Visita.

Foto: Niklas Holm/Visita

Sörmland2020-03-21 11:03

En våg av varsel och permitteringar har redan sköljt över Sverige, totalt beräknas uppemot 20 000 jobb beröras. 

Över 10 000 varslade redan och många fler varsel är på väg. Hur ser närmaste månaderna ut?

– Det är för tidigt att sia om i detalj, men vi vet att det kommer fler varsel. Näringen är i kris och fritt fall just nu, säger Carl-Johan Swanson, kommunikationschef på Visita, branschorganisation och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen.

Enligt Visitas och Hotell- och restaurangfackets sammanställning har redan 10 000 personer varslats och fler är att vänta inom kort. Dessutom riskerar ytterligare 10 000 säsongs- och extraanställda inte att få förlängt när deras kontrakt går ut.

Enligt Carl-Johan Swanson är det ett historiskt stort varsel.

– Ja, det har aldrig varslats så många under så här kort tid. Det är över 20 000 människor som berörs. Antingen är de varslade redan, kommer varslas i närtid eller har haft till exempel timanställningar och liknande som nu avslutats, säger han.

Vad händer nu?

– Nu gäller det att det sätts in åtgärder för att hindra konkurser och stora uppsägningar. Regeringens krispaket var ett steg i rätt riktning, men det behövs mer. Nu krävs riktade åtgärder till näringen.

För de som tänkt sig att sommarjobba i branschen ser det tyvärr inget vidare ut om det saknas gäster på hotellen och restaurangerna, berättar Carl-Johan Swanson.

Varslen slår brett över besöksnäringen och över hela landet.

Har ni statistik på hur mycket det gått ned i restaurangbranschen? Minskade besök, restauranger som slår igen?

– Statistiken på restaurangsidan har större eftersläpning än den som gäller hotellen, men det är helt klart att restaurangerna nu drabbas stenhårt. Vi får ta emot många samtal från medlemmar som vittnar om hur förtvivlat läget är, säger Carl-Johan Swanson.

Nu måste sörmlänningarna prioritera först och främst två saker, enligt Carl-Johan Swanson. 

– Det är viktigt att sörmlänningarna besöker restauranger nu. Vill man inte äta på plats, så ta med take away.

– Kommunerna i Sörmland bör också fundera igenom vad de kan göra för att underlätta situationen i det här läget. Det kan handla om allt från att låta bli att ta ut avgifter för olika kontroller, till generösare tillståndsvillkor och kortare betaltider för företag som levererar till kommunen, avslutar Carl-Johan Swanson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!