Vid ett par tillfällen i livet har Eskilstunakillen Niclas Larsson av olika anledningar lagt på sig rejäl övervikt. Och lyckats göra imponerande viktresor tillbaka till hälsan. När han insåg att det nog krävs ett jobbyte framöver var steget därför inte långt för honom att ta.
– Jag brinner för träning och hälsa, och för att få människor att må bra. Det är vad jag vill jobba med. Så nu utbildar jag mig till tränings- och hälsoinspiratör.
För ett antal år sedan kom Niclas till insikt om att en längre tillvaro av "lathet", som han uttrycker det, hade försatt honom i en sits där kroppen börjat ge honom rejäla problem.
– Jag hade ont i ryggen bland annat, och insåg att nu behövde jag göra nåt åt situationen innan den gick helt åt skogen.
Via Facebook fick han kontakt med en hälsocoach, fick hjälp med kosten och träningen och gick ner 30 kilo på ett halvår.
– Jag mådde hur bra som helst, fram till tidigare i år. Jag har sedan länge problem med mina händer och under utredning av dem fick jag en behandling som triggade igång nåt i kroppen, utlöste kramper och liksom slog ut hela mig. Plötsligt kunde jag knappt gå och var sjukskriven i sammanlagt åtta månader.
Långsamt, mellan utredningar och krampanfall, har Niclas delvis tagit sig tillbaka till jobbet som vvs-tekniker. Kramperna försvann med medicineringen, som han ännu inte vet om han blir helt fri från.
– Jag hade lagt på mig 16 kilo. Det är skrämmande hur fort det går att gå upp i vikt. Men jag märkte snabbt när jag försiktigt började promenera, jogga och träna igen att jag mådde bra så länge jag var i rörelse.
Så rörelse blev det till max, så snart kroppen var med på noterna, och i augusti sprang han ett 28 kilometer långt terränglopp i Idre.
Däremot verkar det inte funka att gå tillbaka till att underhålla stadens va-nät, och alternativet som kan erbjudas på företaget, att sitta still på kontor, blir ju en omöjlighet det också. Niclas behöver byta riktning i arbetslivet för att kroppen ska må bra.
– Det var min kloka fru som kom på lösningen; varför inte satsa på ett eget hälsoföretag? Jag älskar ju att träna och att dela med mig av alla de kunskaper jag samlade på mig under sjukskrivningen, kring träning och hur ohälsa förebyggs. Så nu pluggar jag på halvtid och distans på Lillsveds idrottsfolkhögskola på Värmdö, och stormtrivs.
Som skolprojekt har han dragit igång en träningsgrupp på hemmaplan, och även fått ett gäng på jobbet att hänga med ut i rörelse.
Även kost ingår som ett ämne i utbildningen, men här har Niclas redan en bra grund. Han har tidigare jobbat i 17 år som kock, så hans problem har egentligen aldrig varit att han ätit fel.
– Men det är lätt och går fort att bli lat, och frestelserna finns ju alltid där. Det är så enkelt att tillåta sig att falla för dem.
Han tror att de flesta människor håller med om att kampen mot kilon och ohälsa blir enklare om någon annan talar om vad man behöver göra. Och han tycker att både arbetsgivare, stat och kommuner i allmänhet är dåliga på friskvård. Där vill han göra nytta. Och gärna hjälpa till i kampen mot det feta Sörmland.
– Du kan inte träna bort fetma, det handlar om att ändra ett beteende och göra en livsomställning. Kontrollerat och med god stöttning. Alla behöver vi en spark i baken ibland. Själv hade jag inte suttit här om inte min största inspiratör, min fru, fått mig på rätt spår.