– Det är förstås väldigt intressant om de kan enas och komma igång med vaccinationerna. Men grundproblemet kvarstår, säger finanslandstingsrådet Åsa Kullgren (S).
– Landstingen har lyckats pressa priset genom en sedvanlig konkurrensutsatt upphandling. Nu har vi hamnat i den här situationen för att bolagen fortsätter trilskas. De sätter vinsten före unga flickors hälsa och det gör mig upprörd.
Beslutet att landstingen skulle göra en gemensam upphandling av hpv-vaccin har utvecklats till en mardröm för både jurister och vårdansvariga. Den första upphandlingen fick göras om, sedan det förlorande läkemedelsbolaget överklagat och fått rätt. För en månad sedan överklagades också den nya upphandlingen, eftersom det bolag som förlorat den här gången anser att kriterierna ändrats under resans gång. Ärendet är ännu inte avgjort och det finns inget som hindrar att överklagandena kan fortsätta länge än.
Under tiden kan vårdcentraler och skolhälsovård bara vänta på vaccinet som ska skydda kommande generationer svenska kvinnor mot livmoderhalscancer. Flickorna bör fångas upp redan vid 12 års ålder, eftersom vaccinet helst ska ges före den sexuella debuten.
I Stockholm har man tröttnat på att vänta och börjat förhandla direkt med tillverkarna om en tillfällig lösning. Landstinget kan tänka sig en tidsbegränsad direktupphandling av vaccin från ett eller båda bolagen.
Också Sveriges Kommuner och Landsting - SKL följer utvecklingen i Stockholm med intresse, säger Bo Claesson, handläggare för läkemedelsfrågor.
– Men jag är tveksam till att det kommer att gå. Lagligt finns inga möjligheter att gå runt en upphandling som är låst i väntan på utslag i högre instans.
– Man kan naturligtvis göra en upphandling ändå, och hoppas på att ingen anmäler den. Det här är ett spel på många nivåer, konstaterar Bo Claesson.
Själv hoppas han mer på ett snabbt beslut i förvaltningsrätten och att det därefter inte blir några fler överklaganden.
– Då ska det inte dröja mer än 10 dagar innan vaccinationsprogrammet är igång. Vaccin finns redan i lager.
I Sörmland ska de första doserna gå till vårdcentralerna, som ska vaccinera flickor i övre tonåren. De hör till det landstinget kallar catch-up gruppen, flickor som snart slutar skolan.
– Allt är riggat för att börja vaccinera, försäkrar Åsa Kullgren