När temperaturen sjunker vill även råttor och möss få det lite ombonat. Anticimex i Sörmland ser just nu en smärre invasion av framför allt skogsmöss som flyttar in hemma hos länets villaägare. Eftersom människor sällan vill dela boning med oinbjudna gnagare har Anticimex skadedjursbekämpare haft mycket jobb senaste tiden.
– De senaste tre, fyra veckorna har det blivit en rejäl ökning. Det är en jättevåg av möss just nu som vill hitta boplatser inför vintern, säger Joakim Olsson, regionchef för Anticimex Mälardalen.
Enligt Joakim Olsson gör företaget upp till 200 besök i sörmländska hushåll varje vecka för att hjälpa till med att få bort inkräktare.
– I Sörmland har vi just nu mellan 700 och 800 ärenden i månaden.
Även om inflyttade möss är vanligast i hus ute på landet förekommer musinvasioner också i bostäder inne i stan.
– Finns det en skogsdunge eller gott om växtlighet i närheten kommer mössen in även där.
För att undvika möss inomhus rekommenderar Joakim Olsson att husägare tar ett varv runt sin bostad för att kolla om grunden är tät.
– Sätt igen hål, även de små. Möss kan ta sig in i öppningar som bara är fem-sex millimeter, säger Joakim Olsson.
Ett annat tips är att rensa bort vegetation intill fasaden och avlägsna löv och fallfrukt från tomten.
Har man ändå fått in mössen är det enklaste sättet att få bort dem att gillra slagfällor.
– Har man fångat tio möss i slagfällan har man sannolikt fått bort hela musfamiljen, säger Joakim Olsson.
Gift används endast i undantagsfall.
– Ibland behövs bekämpningsmedel. Man får inte hantera rått- och musgift själv, så där rycker vi in. Men vi försöker minimera giftanvändningen så långt det går. Möss riskerar att lägga sig och dö i väggar och det finns aven risk för sekundärförgiftning av andra djur som äter möss.
Samtidigt som Anticimex i Sörmland ser en konstant ökning av möss varnar försäkringsbolaget Trygg-Hansa för att hösten kommer att bjuda på en ovanligt stor, och ovanligt tidig invasion av råttor. Enligt bolaget beror ökningen på att vi i år "hemestrat" mer än vanligt och därmed lämnat efter oss mer skräp.
− Vanligtvis tar råttinvasionen fart i oktober då råttorna söker sig in i värmen, men i år har råttorna kunnat festa på mer än bara fallfrukt och den vanliga mängden skräp och därmed förökat sig kraftigare än vanligt vilket innebär större problem. Faktum är att det var väldigt hektisk redan under sommaren sett till antalet råttsaneringar och hösten ser nu ut att slå alla rekord, berättar Håkan Franzén, hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Råttor kan liksom möss gnaga sönder elkablar och i värsta fall orsaka brand. De kan också sabotera huskonstruktioner genom att bygga bo i väggar och isolering.
Enligt Trygg-Hansa är fotspår, råttskit stora som olivkärnor samt gnid- och gnagmärken vid dörrar och portar vanliga tecken på råttor i hemmet. Husägare kan även höra gnagare som traskar runt i väggar och under golvet.
På företag, i flerfamiljshus och i parker används ofta större digitala, mekaniska rått- och musfällor.
– Där kan vi göra riktade insatser och räkna hur många vi tar. Det finns också permanenta fällor som är som fasta installationer som kan användas i avloppen, säger Joakim Olsson på Anticimex.
Somliga fällor utomhus ser ut som en sittbänk eller betonglåda.
– Där fångas möss dygnet runt, helt giftfritt, utan att någon märker något.