"Nu råder sommarsituation året runt"

Allvarlig brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, stor brist på barnmorskor och röntgensjuksköterskor. Så såg det ut på länets sjukhus i somras, enligt Vårdförbundets senaste rapport.

Foto:

Sörmland2014-09-24 16:52

Situationen i Sörmland är inte unik. Rapporten omfattar samtliga län och beskriver en situation som var likadan över hela landet. Det har varit en sommar där operationer ställts in och intensivvårdspatienter flyttats mellan sjukhus. Livsfarligt, enligt Vårdförbundet.

Förbundets ordförande i Sörmland, Ulla Jordan, är inte förvånad över slutsatserna i rapporten.

– Det bekräftar svaren i vår egen sommarenkät. Men det verkligt oroande är att det inte längre handlar enbart om semesterperioden. Numera har vi en sommarsituation året runt. Det har uppstått en form av tillvänjning.

Det betyder till exempel att vårdplatser inte kan öppnas efter sommaren på grund av personalbrist, med överbeläggningar som följd

Eftersom bristen är densamma över hela landet blir det också krig mellan landstingen om de sjuksköterskor som finns. Den attraktivaste arbetsgivaren vinner.

– Det var jättebra att landstinget gjorde en rejäl lönesatsning på sjuksköterskorna förra året, men det räcker inte. Det krävs också bättre arbetsvillkor, slår Ulla Jordan fast.

Det kan till exempel handla om att sjuksköterskorna kan få lön under sin specialistutbildning, på samma sätt som ST-läkarna har redan i dag.

– Vi har ju fördelen av att ha Mälardalens högskola med sjuksköterskeutbildning.

Sjuksköterskeyrket har genomgått stora förändringar under senare år, och de sjuksköterskor som utexamineras i dag har helt andra krav på sin kommande arbetsplats än vad de äldre kollegorna hade.

– Tyvärr har inte arbetsgivaren alltid hängt med i utvecklingen. Man sitter fast i en gammal, arbetsuppgiftscentrerad struktur där sjuksköterskorna inte har några självständiga uppgifter. Det tar tid att bryta upp gamla hierarkier.

Men viljan till förändring finns, tillägger hon.

– I dag finns det till exempel opererande sjuksköterskor.

Nu gäller två saker för landstinget, enligt Ulla Jordan.

– Man måste bli tillräckligt attraktiv för att behålla de sjuksköterskor man har kvar och man måste använda alla medel för att locka hit nya.

– Alternativet är att landstinget måste tala om för allmänheten vad det inte längre finns resurser till, vilken vård som kommer att väljas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!