Nu ska granbarkborrens barnkammare väck

– Jag var ganska säker på att de här granarna skulle falla efter stormarna i vintras. De växte i kanten av hygget och stod i ett utsatt läge. Dessutom var flera av dem angripna av röta.

Foto:

Sörmland2016-03-22 05:30

Erik Waltersson är skogsinspektor på Mellanskog och ofta anlitad av Sörmlands skogsägare. I det uppdraget ingår att hålla koll på uppdragsgivarens skogar. Det gör Erik Waltersson flera gånger om året.

Därför känner han också väl till området med stormfälld skog på gården Hornsunds marker utanför Flen. De fällda träden stod strax intill ett hygge från förra sommaren, ett läge som gjorde dem extra utsatta för hårda vindar.

– Jag visste direkt vilket område det rörde sig om när jag hörde att det var flera träd som fallit, säger han.

Skadorna efter stormarna Gorm och Helga kan inte på något sätt jämföras med de gigantiska områden som förstördes efter Gudrun 2005 och Per 2007. Men antalet fällda träd är ändå tillräckligt stort för att bli grogrund för barkborreangrepp, om de inte kommer ut ur skogen innan insekterna svärmar.

Det är därför skogsentreprenören Bo "Knota" Johansson och hans son Jonas är på plats. Deras jobb är att kapa träden så att de kan köras ut av maskiner. En del av träden har fallit i stora brötar, somliga med rotvältan kvar. Det gör arbetet riskabelt.

– Man måste tänka sig för ordentligt innan man börjar, säger Bo Johansson.

– Och så får man inte jobba ensam när det ser ut så här. Det finns det bestämmelser om.

Men ibland måste till och med en erfaren skogsentreprenör ge upp, låta träden ligga där de fallit och låta maskinerna ta över. Då är träden så hoptrasslade att det är farligt att kapa dem.

Ibland inser man faran först när det är för sent. Bo Johansson minns fortfarande hur motorsågen slets ur händerna och for genom luften när trädet han skulle kapa plötsligt sprätte upp. Själv klarade han sig undan med blotta förskräckelsen.

– Men motorsågen hamnade 50-60 meter därifrån.

Vad skulle då bli följden om markägarna struntade i att ta bort stormfällda träd och i stället lät naturen ha sin gång?

– I bästa fall blir inte skadan så omfattande. Men det är under förutsättning att sommaren blir så kall att larverna inte hinner utvecklas och börjar svärma, säger Erik Waltersson.

Blir det i stället en varm och torr sommar sätter det fart på angreppet och då angrips även de friska träden runt omkring.

– Och så håller det på, i vidare och vidare cirklar, säger Erik Waltersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om