När länsstyrelsen eller någon av länets kommuner upptäcker en överträdelse av strandskyddet är de skyldiga att göra en åtalsanmälan.
Ett brott mot miljöbalkens strandskydd är ett brott mot områdesskydd, vilket i straffskalan kan ge böter eller maximalt två års fängelse. Påföljden är densamma för vattenverksamhet utan tillstånd, som rubriceras otillåten miljöverksamhet.
MaryAnn Fargo, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, har gjort flera sådana anmälningar till åklagare. Allt som oftast läggs de ner. Fargo känner inte till något enda fall i Sörmland där polisen har fått i uppdrag att utreda ett bygge av svartbrygga som sedan lett till åtal vid domstol.
– Vi kanske har varit dåliga på att formulera oss i åtalsanmälningarna. Det krävs ganska bra bevisning för att åklagaren ska kunna ta ärendet vidare. Nu jobbar vi för en bättre samverkan med polis och åklagare.
Förutsättningarna för det är bättre nu än på flera år. När polisen 2015 organiserades om, samlades resurserna för att effektivare sätt än tidigare kunna bekämpa miljöbrottsligheten.
Före omorganisationen var det inte ovanligt att poliser med spetskunskap om miljöbrott tvingades lägga dessa utredningar åt sidan för att utreda helt andra brott. I den nya organisationen ska de så långt det är möjligt fredas från det. Miljöpoliserna ingår nu i specialiserade, regionala enheter med egen arbetsledning och som jobbar mot likaledes specialiserade åklagare.
I Sörmland finns två miljöpoliser i Nyköping och en kollega i Katrineholm som arbetar med arbetsmiljöbrott. De tre ingår tillsammans med kolleger i Norrköping, Linköping och Jönköping i polisregion Östs miljöbrottsenhet.
Thomas Ohrmér är en av miljöpoliserna i Nyköping:
– Det har hittills fungerat mycket bra, jag har kunnat jobba bara med miljöbrott. En effekt och fördel med organisationen är att vi kan kraftsamla mycket resurser om det inträffar ett större miljöbrott, säger han.