Nu undersöks blyhalter i blodet hos jägarfamiljer

Bly är farligare än vad man har tidigare har trott och påverkar bland annat hjärnans utveckling hos barn. Viltfärs misstänks vara en stor källa och i ett försök att minimera blyintaget undersöks jägarfamiljers blod.

Sörmland2013-07-15 06:01

Förr har man trott att låga halter av bly inte är skadliga, men när Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) utvärderade ämnet för några år sedan visade det sig vara farligare än man tidigare hade trott.

- Nu ser man att man måste minska intaget av bly så mycket som möjligt. Det finns inga säkra gränser, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

En misstänkt stor källa till det bly vi har i kroppen är viltkött. Tester har visat att exempelvis älgfärs kan innehålla höga halter av bly. En anledning tros vara att inte tillräckligt mycket kött runt kulhålet har skurits bort och att blyfragment finns kvar i köttet.

- Om det är en betydande källa, vilket vi misstänker, så är det lätt att åtgärda. Man kan skära rent bättre och kanske byta till annan ammunition. Det är ett lättåtgärdat problem, säger Emma Halldin Ankarberg.

För att ta reda på hur mycket bly vi får i oss via viltkött ska familjer som äter mycket viltkött undersökas. I dagens tidning, som du kan köpa här, kan du läsa om en sörmländsk familj som ska vara med i undersökningen och hur de tänker kring sitt vilköttsätande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!