Ny artrik värld funnen under barken

Vad ekarna egentligen innehåller i Sörmland har varit okänt. Men förra året påbörjades en inventering som avslöjade en mycket rik insektsfauna.– Vi fick ett kvitto på vilka toppobjekt vi har, säger ekologen Ursula Zinko, länsstyrelsen Sörmland.

Sörmland2014-06-09 06:00

Tidningen har gått igenom alla rödlistade arter i Sörmland och funnit att många insekter återfinns i kategorin starkt hotade. Det är fjärilar, men ännu fler skalbaggar. Tittar man på kategorierna sårbar och nära hotade är de rödlistade skalbaggarna jättemånga. Många av de hotade arterna lever just i gamla ihåliga träd. Framför allt är ekar populära.

Men vad de gamla ekarna i Sörmland innehåller har till stor del varit okänt. I Östergötland, som också har stora ekar, har man däremot studerat sitt eklandskap och lanserat det som en fantastisk miljö. Från Sörmlandshåll har man, enligt Ursula Zinko, sneglat på grannlänet. Tillslut fanns resurser att göra samma sak i Sörmland.

– Vi började i tre områden för vi hade ingen aning om vad vi skulle hitta. Vi visste inte om våra var i samma klass som i Östergötland, men så upptäckte vi att vi har riktigt fina arter så nu går vi vidare och undersöker ytterligare fem områden.

Insekterna stortrivs i något som kallas mulm. Det är en lös massa bestående av murken ved, spillning, rester av döda djur och fågelbon. Massan bildas i håligheterna i träden.

– En egen ek är som ett eget ekosystem och det kan vara upptill flera hundra arter på samma ek. Inget annat träd har samma enorma mängder arter som lever på sig. Det är fantastiskt.

Hur många ekar som finns i länet finns det god kunskap om. I mitten av 2000-talet gjordes en inventering av så kallade skyddsvärda träd. Det är jätteträd, mycket gamla träd eller träd med stora ihåligheter. Man undersökte över 22 000 träd varav 52 procent utgör ekar.

Kan det här innebära att arter som har varit rödlistade försvinner från listan?

– Det har hänt några gånger, några arter har tagits bort från röda listan och det är jättepositivt. Större vattensalamander är ett sådant exempel. Det skulle kunna få en sådan effekt men det vet vi inte i dag, säger Ursula Zinko, som jobbar med åtgärdsprogram för hotade arter.

Varför är det viktigt att de här småkrypen får fortleva?

– Man kan vända på frågan, varför är det oviktigt? Hur många arter kan vi utrota innan ett ekosystem kollapsar. Ju fler stabila ekosystem vi har desto mer motståndskraftiga blir vi mot olika störningar. Om det blir en utarmning av eklandskapet så tappar vi jättemånga arter som väldigt många däggdjur och fåglar livnär sig på.

Framöver blir det viktigt att säkerställa att det planteras fler ekar för att insekterna ska ha någonstans att ta vägen när en ek dör.

– Det har vi inte tagit hand om under de senaste hundra åren, säger Ursula Zinko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om