Under hösten får Sverige den första laddningen av det uppdaterade och godkända covidvaccin som ger ett bättre skydd mot virusvarianterna som nu dominerar i Europa och Sverige. XBB är en undervariant till Omikron som dessutom själv fått undervarianter. Sörmlands smittskyddsläkare Malin Enarsson berättar vad man hittills vet om senaste mutationen.
– Den verkar vara ännu mer smittsam, och tar sig förbi immunförsvaret på ett effektivt sätt. Därför tar den över smittspridningen. Däremot verkar den ge ett mildare sjukdomsförlopp, i övrigt vet vi inte så väldigt mycket än. Och vi provtar ju bara misstänkt covid inom sjukvården och äldreomsorgen, och hittar bara runt tio fall i veckan än så länge. Så om de senaste covidvarianterna finns i Sörmland vet vi inte. Men det kan vi räkna med.
Om det kommer en ny smittvåg i höst, i vinter eller till "vabruari" är för tidigt att säga. Men säsongens vaccinationskampanj kör igång den 7 november. Och även i år kommer sjukvården i Sörmland stå redo att ge alla äldre invånare och de i riskgrupp en spruta i varje arm av covid- respektive influensavaccin.
I våras var det bara runt 55-60 procent av 80-plussarna i länet som tog den rekommenderade påfyllnadsdosen av covidvaccin. Smittspridningen var mild och folk valde bort vaccinet. Därför är det enligt smittskyddsläkaren extra viktigt att som senior tacka ja till vaccinet i höst.
Men Malin Enarsson uppmanar sörmlänningarna med att vänta med vaccination tills att det nya effektivare vaccinet kommit på plats.
– Vi har ju bra immunitet i stort i samhället nu. Många har haft covid en eller flera gånger och många är vaccinerade, även om skyddet sjunker undan över tid. Men är man under 50 och frisk finns inte längre någon vaccinerings-rekommendation, och jag tror inte det kommer en sån heller. Det är en väldig skillnad mellan hur viruset slog i början av pandemin och vilka besvär de nya varianterna ger. Allvarlig sjukdom och död är ovanligt, och risken för postcovidbesvär har jag uppfattat är väldigt liten med Omikron.
Men den som vill får boka sig för en dos redan nu?
– Även om man inte tillhör en riskgrupp har man möjlighet att ta en dos under året om man har starka önskemål om det, vi vill inte lägga oss i hur den enskilda individen väljer. Och vi avbokar inte aktivt de som bokat vaccination. Men återigen, försök vänta tills nya vaccinet är här så du har bäst skydd när smittspridningen är förmodat som högst.
I övrigt har hon inga indikationer om att september inleds med några stora förkylnings- och virusutbrott i Sörmland.
– Nej det skulle jag inte säga. Nu ser jag bara de provtagna virusfall som labbet rapporterar om i form av influensa, covid och RS, och de är än så länge inte många. Jag hör att det är en del vabbande och sjuka förskole- och skolbarn med luftvägsvirus, men det verkar inte värre än andra år när höstterminen drar igång.
Förhoppningsvis, säger Malin Enarsson, fortsätter människor efter pandemin att stanna hemma i högre grad med förkylningssymptom och feber.
– Folk har kanske blivit lite mer medvetna om smittorisker, och är noggrannare med att vara rädda om varandra. Vi får väl se hur det blir i höst.
Folkhälsomyndigheten räknar med att det effektivare vaccinet når Sverige under oktober.