Ny forskning: Insulin påverkar modersmjölken hos nyblivna mammor

Glykosnivåerna hos kvinnor fördubblas under en förlossning. Det visar ny forskning som gjorts på kvinnor vid Mälarsjukhuset och studien kan ha stor betydelse för blivande mammor med diabetes.

Sörmland2016-11-22 09:07

Enligt Anitha Risberg, medicine doktor i fysiologi vid Luleå universitet som gjort studien, har det inte forskats så mycket på kvinnor direkt efter förlossning. Men nu har hon och hennes forskarkollegor följt 50 kvinnor vid Mälarsjukhuset, genom bland annat blod- och urinprover, från att de kom in på förlossningskliniken tills att de fött.

Forskarna har sett att glykosnivån fördubblas hos kvinnor under förlossningen och klingar sakta av efter cirka 27 timmar. De ökade nivåerna påverkar i sin tur modermjölken som blir sötare och mer energirik. Det här resultatet kan, enligt Risberg, förklara varför det kan vara svårt att ställa in rätt glykosnivå på kvinnor med diabetes.

Eftersom diabetiska kvinnors nivåer hålls nere med insulin påverkar det deras modermjölk och kan i sin tur göra barnen slöa, enligt Anitha Risberg. Hon menar att resultatet visar att det är okej att låta diabetiska kvinnor ha naturligt förhöjda glykosnivåer efter förlossningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om