Länsstyrelsens "uppsåt" är enligt hobbyletaren att prioritera ner prövningen av metallsökartillstånd. Han är inte alldeles ute och cyklar. Som tidningen tidigare rapporterat, har denna typ av ärenden ökat med 1 000 procent hos Sörmlands länsstyrelse. Men handläggningen får stå tillbaka för annat.
"Hobbyn har i princip blivit obefintlig i det länet då inga tillstånd varken nekas eller delas ut", klagar hobbyletaren till JO. Han äldsta ansökan har nu legat hos länsstyrelsen i ett år utan beslut. Därtill har han ytterligare tolv oprövade ansökningar från maj 2015.
Det är till länsstyrelsens kulturmiljösektion som hobbyletarna vänder sig för att få lov att använda metallsökare. Detektoristerna, som hobbyletarna kallar sig, använder metalldetektorerna för att söka efter allt från nutida guldtior och borttappade smycken till historiska artefakter. Men de får inte söka på eller intill platser där det finns fornlämningar. Därför måste varje ansökan prövas noga.
Bara i fjol kom 100 ansökningar in. Och de tar sin runda tid.
– De medför en ganska hård och svårhanterlig arbetsbelastning för oss. Vi ska ha vårt fokus på samhällsviktiga funktioner som bostäder, järnvägar och vägar. Hobbyärendena måste vi därför prioritera ner, sa länsantikvarie Åke Johansson nyligen till tidningen.
Justitieombudsmannen har tidigare manat länsstyrelsen till ökad skyndsamhet och varnat för att handläggningen ska prioriteras ner till den grad att den i princip upphör. För att öka tempot skulle dock länsstyrelsen behöva anställa extra personal, enligt länsantikvarien.
Den senaste anmälan om handläggningstiderna har dock JO lagt ner utan åtgärd.