Den 1 november ändras lagen om skuldsanering, som en del av regeringens strategi för att motverka överskuldsättning. Det ska bli både lättare att söka skuldsanering och att betala av på skulderna. I gengäld läggs mer arbete på Kronofogden.
– Det nuvarande systemet har varit krångligt och ställt väldigt höga krav på den skuldsatte. Det har krävts detaljerade uppgifter om varje skuld. Det kan bli en svår omställning för någon som kanske inte ens orkat öppna kuverten med räkningar, säger Per-Olof Lindh, enhetschef för Kronofogdens skuldsanering.
Det krångliga ansökningsförfarandet har till och med gjort att skuldsatta dragit sig för att söka skuldsanering, fast de skulle fått det om de sökt.
Nu ska det alltså bli enklare.
– Men det är fortfarande jätteviktigt att man tar skuldsaneringen på allvar. Själva tanken är ju att man ska kunna sköta sin egen ekonomi själv i fortsättningen, säger Per-Olof Lindh.
Med den nya lagen tar Kronofogden över ansvaret att samla in detaljerad information om skulderna. För den skuldsatte räcker det att göra en uppskattning av den totala skulden. Det ska också gå att ansöka om skuldsanering digitalt via Kronofogdens E-tjänst.
Också betalningarna till fordringsägarna kommer att skötas av Kronofogden.
– Den skuldsatte betalar in en klumpsumma till oss varje månad och så förmedlar vi betalningarna.
En tredje nyhet är att det införs två betalningsfria månader – juni och december.
– Det är tungt att leva på existensminimum i fem år, säger Per-Olof Lindh. Nu får man åtminstone en möjlighet att andas under två månader om året.
– Och det är förstås ingen slump att det är juni och december som blir betalningsfria. Förhoppningsvis kan det ge möjlighet till lite guldkant inför semester och julhelg.
Skuldsanering ska vara en engångsföreteelse, för att ta sig ur en omöjlig situation och komma på fötter igen. Den som genast drar på sig nya skulder har hittills inte fått någon ny chans.
– Men i det nya systemet finns faktiskt möjlighet till ytterligare skuldsanering. Men det är hårt villkorat, säger Per-Olof Lindh.
En skuldsanering pågår vanligtvis under fem år på existensminimum. I gengäld kan den som går igenom en skuldsanering se fram emot ett skuldfritt liv och en chans att börja om.
– Reaktionen är ofta "Gud, vilken lättnad!" Man är glad att man klarat av att få ordning på ekonomin. Att ha skulder är inte bra för hälsan, säger Per-Olof Lindh.