Vården i Sörmland har varit under stor press sedan det första dödsfallet i covid-19 bekräftades. Det stod snabbt klart att länet var den hårdast drabbade regionen i landet, värre än Stockholm, både vad gäller antalet intensivvårdade och avlidna per capita. Det här är något som tidningen skrivit om flera gånger tidigare, bland annat här.
Den 21 mars sa smittskyddsläkaren Maria Remén att det troligen var slumpen som gjorde att Sörmland stod ut i statistiken, och att närheten till Stockholm inte verkar ha spelat in.
Men nu har hon ändrat uppfattning.
– Jag har funderat mycket över varför Sörmland drabbats så hårt så tidigt, och även diskuterat saken med Folkhälsomyndigheten. Sportlovet, då många reste, i kombination med närheten till Stockholm är de faktorer som vi kan identifiera.
En annan slutsats är att smittspridningen i länet troligen kom igång betydligt tidigare än man först trott.
– Spridningen var redan etablerad när de första Italienresenärerna provtogs. Vi fick vårt första bekräftade fall den 9 mars, och redan bara efter några dagar hade vi fall där vi inte kunde se någon säker smittkedja. Det tyder på att vi har haft en smittspridning i Sörmland innan vi hittade det första fallet, säger hon.
– I slutet av februari och i början av mars började vi prata om att man inte skulle gå till jobbet om man var sjuk, man skulle hålla avstånd och tvätta händerna och allt det. Men om man tänker sig att vi hade en smittspridning redan före vecka åtta, så kan man tänka att det är många som är förkylda i februari, och kanske trodde man då att det var en vanlig förkylning när det kanske egentligen var corona.
Har vi hamnat på efterkälken, från början, i jämförelse med andra regioner?
– Vi kan ju konstatera att det kom igång tidigt hos oss, och det har det inte gjort i andra regioner, som har fått lite mer förberedelsetid.
Under tisdagen redovisade Region Stockholm siffror per kommun och stadsdel, som visade att områdena kring Järvafältet i västra Stockholm hade en större smittspridning än övriga regionen. Det är många som undrar över hur smittspridningen ser ut i Sörmland. Vad kan du säga om det?
– Det finns fall i hela regionen. Jag vet att det finns önskemål att vi ska tala om var fallen finns, men det är någonting som vi vill göra tillsammans med kommunerna och kommunicera tillsammans med dem.
– Det kan också ge en falsk trygghet om att det inte finns smittspridning i vissa områden när det kan göra det. Därför är det vanskligt att gå ut med sådan information, eftersom testningen bara görs på de som är svårt sjuka.
Flera kommuner i länet rapporterar fall av sjuka på äldreboenden och inom hemtjänsten, trots att det var just det man ville undvika. Hade man kunnat göra mer här?
– Jag håller på att titta på det nu, men kan inte dra den slutsatsen ännu.
Maria Remén vill även passa på att rikta en skarp uppmaning till sörmlänningarna inför påskhelgen.
– Inför kommande helger vill jag passa på att uppmana alla att ta ansvar för att begränsa smittspridningen, och att inte resa till andra regioner om man inte måste. Vi har mycket smittspridning i vår region och det är viktigt att vi inte exportera det till andra regioner. Undvik också större sammanhang, som fester, bröllop och dop. Håll avstånd när du är ute i samhället.